Na adresu redakcije stigla je pritužba potpisana kao „grupa zabrinutih roditelja" na promjenu cijene vrtića u Pagu koji pohađaju djeca s područja Općine Kolan. U pritužbi stoji da je Općina Kolan odlučila ne potpisati ugovor o sufinanciranju troškova vrtića pa navode dalje da je to „ogroman udarac na roditelje koji svoju djecu iz Kolana svakodnevno voze u udaljeni Pag (20 km u jednom smjeru) o svom trošku. Sada plaćamo 2667 kn po djetetu, uz dodatan trošak za gorivo za 40 kilometara puta dnevno", iako u nastavku priznaju da je Općina ponudila kompromisno rješenje u kojem se očekuje od roditelja da uplate dio troška za vrtić, a Općina će sama uplatiti vrtiću razliku po dobivenoj potvrdi od roditelja. Novi je model, kako se čini, za neke roditelje sporan i žele znati zašto je došlo do promjene.

Načelnik Općine Kolan, Šime Gligora objasnio je o čemu se radi.

- Mi smo do sada uplaćivali razliku između ekonomske cijene i cijene vrtića koju plaćaju roditelji, ekonomska cijena bila je oko 1,990 kuna, roditelji su plaćali oko 400 kuna, a mi smo uplaćivali tu razliku od oko 1,500 kuna. Međutim, iz Grada Paga, osnivača vrtića, dolazi novi ugovor u srpnju ove godine gdje oni nama mijenjaju način naplate i kažu da nećemo više plaćati razliku do ekonomske cijene, nego traže fiksni iznos od 80 tisuća kuna bez obzira na broj djece, ako ih je do 25. Naši troškovi su time porasli 100%, dakle nama je prije trošak za 21 dijete, koliko je pohađalo vrtić u Pagu bio ovo 30,000 kuna, a ako uzmemo ono što smo plaćali mi i roditelji, oko 40,000 kuna, a oni sada traže duplo veći iznos. U istoj odluci Grada stoji da onaj tko nema ugovor, plaća punu ekonomsku cijenu od 2,660 kuna i mi smo shvatili da je za Općinu manji trošak ukoliko ne potpišemo ugovor. Mi smo donijeli odluku kojom je vrtić za roditelje poskupio 100kn, pa sad plaćaju oko 500 kuna po djetetu, toliko trebaju uplatiti vrtiću u Pagu, a nakon što nam dostave potvrdu, mi ćemo uplatiti ostatak za njih do iznosa od 2,667 kuna, objašnjava načelnik Gligora i kaže da je ovo najbolje privremeno rješenje kojim će Općina uštedjeti sredstva.

Grad Pag odluku o poskupljenju donio je u srpnju, a u kolovozu iz Općine Kolan stiže obavijest roditeljima o promjeni modela koja vrijedi od rujna, kada je i počela nova pedagoška godina.

Nadalje, u anonimnoj pritužbi stoji i sljedeće:

- Uz to, još prije 4 godine općina je kupila zemljište za gradnju novog dječjeg vrtića u Kolanu i napravila idejni projekt, ali nova garnitura u općini nije ni prstom mrdnula po tom pitanju.

Načelnik objašnjava da je prethodna vlast izradila idejni projekt, ali da on nije bio u skladu s prostornim planom, zbog čega je projekt praktički beskoristan.

- Mi smo se sada kao Općina prijavli za izgradnju novog vrtića na Nacionalni plan oporavka i optornosti i čekamo sada rezultate, oni bi trebali izaći u dogledno vrijeme. Srećom, za prijavu na plan nije trebala kompleksna dokumentacija, mi smo trebali priložiti dokaz da imamo zemlju i da je ono što prijavljujemo u skladu s prostornim planom, a plan tamo predviđa vrtić, ali ne onih dimenzija koje su navedene u idejnom projektu bivšeg načelnika, mi planiramo vrtić kapaciteta za 40-ak djece, to je u skladu s potrebama naše Općine, kaže Gligora.