Zadarska nadbiskupija tri godine ne uspijeva razriješiti slučaj oko svog svećenika don Marina Ninčevića, koji nije raspoređen u niti jednu župu, iako bi formalno trebao biti dostupan nadbiskupu Želimiru Puljiću.

Nedavno smo pisali o posljednjim dekretima sadašnjeg nadbiskupa, među kojima nije bilo Ninčevića. On već sedam godina boravi izvan Nadbiskupije bez odobrenja nadbiskupa te je pravo čudo da do sada nije razriješen ili barem opomenut i vraćen u Zadar.

Sve je počelo 2014. godine, kada je Ninčević zatražio tzv. anno sabbatico (slobodnu godinu), kako bi se stručno usavršavao. Međutim, karijera izvan zadarske Crkve ubrzo mu je krenula te je postao predavač, a potom i pročelnik na Hrvatskim studijima. Izdao je knjigu o kognitivnoj kibernetici, sudjelovao u radu misija u Africi, osnovao humanitarnu zakladu Srce za Zambiju, a posebnu pozornost javnosti privukao kako je, u humanitarne svrhe, snimio kampanju za Varteksova odijela. Bilo je to previše za zadarskog nadbiskupa te je 2019. pokrenut crkveni spor.

- Don Ninčević nije imao dopuštenje crkvenih vlasti za sklapanje ugovora o radu na Hrvatskim studijima, kao što nije imao ni prethodno dopuštenje za studij pedagogije. Isto tako, izuzev one slobodne godine (2014.), on nema dopuštenje boraviti izvan Nadbiskupije, a već je četiri godine nezakonito odsutan i bavi se poslovima za koja nema crkveno dopuštenje. O svemu tome vodio se i vodi crkveni proces koji se dosad odvijao u diskreciji, priopćili su prije tri godine iz Zadarske nadbiskupije.

Ninčević je jasno iskazao stav da se u nadbiskupiju ne želi vratiti te se žalio na Kongregaciju za kler, a zatim i Vrhovnom sudu Apostolske signature, koji su žalbe odbili. Naložen mu je povratak u Nadbiskupiju, ali to on u posljednje tri godine nije učinio. Unatoč nedvojbenom kršenju Crkvenih propisa, on je i dalje svećenik Zadarske nadbiskupije a pravni postupak nije okončan.

- Pravni postupak oko don Marina Ninčevića još je u tijeku. Kad se slučaj razriješi, javnost će biti o tome upoznata, kratko su nam odgovorili iz Ureda nadbiskupa.
Hoće li situaciju u posljednjim mjesecima svoje službe "presjeći" sadašnji nadbiskup mons. Želimir Puljić ili će "vrući krumpir" ostaviti svom nasljedniku mons. Milanu Zgrabliću teško je prognozirati. Najmanje je vjerojatna mogućnost da Ninčevića vidimo u misnoj halji u nekoj od zadarskih crkvi.