Zadarska medijska scena stalno raste, a odlukom Vijeća za elektroničke medije uskoro bi morala biti siromašnija za jedan portal. Naime, VEM je u posljednjih godinu dana izbrisao šest nakladnika iz Upisnika pružatelja medijskih usluga, ali unatoč brisanjima portali sloboda.hr, maxportal i zadardanas i dalje su aktivni i svakodnevno objavljuju nove sadržaje.

VEM je u lipnju donio odluku o ispisavanju iz Knjige pružatelja elektroničkih publikacija nakladnika Maxportal i Animus j.d.o.o. (zadardanas.com) jer su, nakon provedenog stečaja, brisani iz registra trgovačkog suda. No, unatoč tome - oba portala i dalje svakodnevno emitiraju sadržaj, s time da portal zadardanas.com nema ni internetsku domenu hr., istaknut impresum niti navedena imena urednika ni novinara, ali zato u zaglavlju ističu "10 godina s vama", navodi se u objavi VEM-a. Za takvo pružanje usluga elektroničkih publikacija predviđene su drastične kazne.

Novčanom kaznom u iznosu od 100.000 kuna do milijun kuna kaznit će se pravna osoba koja obavlja djelatnost pružanja audio ili audiovizualnih medijskih usluga, odnosno pružanja usluga elektroničkih publikacija, a nije kao pružatelj medijskih usluga odnosno pružatelj elektroničkih publikacija upisana u sudski ili drugi propisani registar, ističe Agencija za električke medije.

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Hrvoje Zovko pohvalio je namjeru regulatora da brišu iz Upisnika pružatelja elektroničkih publikacija portale za koje nije jasno tko su vlasnici ili šire govor mržnje, ali upozorava da neki od njih i nakon toga nastavljaju s radom. "To nije novinarstvo, niti se tu može govoriti o slobodi izražavanja", poručio je čelnik HND-a.