Gotovo mjesec dana prošlo je od nestanka 48-godišnjeg Švicarca Rolanda Zbindena, jednog od vodećih speleoronilaca u svijetu, koji je 23. kolovoza nestao u Podvelebitskom kanalu, nakon što je zaronio u špilju Zečica, na području mjesta Modrič. 

Iz HGSS-a su slikom i riječju potvrdili kako potraga i dalje traje, no otežavaju je vremenski uvjeti. 

- Od 16. do 19. rujna ponovno se tragalo za nestalim speleoroniocem u području vrulje Zečica. Speleoronioci su pretražili točke od interesa u otvorenim vodama i vrulju Zečica. Nastavno na prethodne zarone u vrulji, uspješno je pretražen jedan segment i odrađena priprema za naredne zarone u speleološkom objektu. Nažalost, zbog intenzivnih i obilnih količina oborina između dva speleološka urona, u podzemlju se aktivirao izboj vode iz vrulje te su zaustavljeni daljnji uroni dok se situacija ne stabilizira kako po pitanju toka tako i po pitanju vidljivosti u samom objektu, javljaju iz HGSS-a. 

Izvan vrulje, dodaju, ciljano se pretraživalo točke, koje su naknadnom analizom podataka prikupljenih vojnom ronilicom "Remus", utvrđene za provjeru u dubljem dijelu Velebitskog kanala.

- Opsežna priprema koja je napravljena pojednostavit će nastavak potrage u vrulji, zbog čega će se narednih tjedan potraga nastaviti ovisno o vremenskim prilikama te izboju vode iz vrulje, poručuju iz HGGS-a.