U mreži javnozdravstvene zaštite na području Zadarske županije ugovoreno je 10 pedijatara, za koje je opredijeljeno 13.115 pacijenata. U prosjeku to znači 1.312 djece po svakom pedijatrijskom timu, značajno više od propisanog maksimuma od 1.190 djece, da se ne spominje minimalna brojka od 750 njih. Kada se tome pridoda i činjenica da postoje razlike od pedijatra do pedijatra, ispada da neki od njih imaju i dvostruko više djece od propisanog minimuma!

Potvrdio je to županijski pročelnik Marko Kolega u odgovoru na vijećničko pitanje Helene Mikulandre, koja je upozorila kako je jednom roditelju pet pedijatara u Zadru odbilo upisati novorođeno dijete.

Za područje Zadarske županije utvrđena je potreba za 14 pedijatara. Četiri mjesta u mreži nisu popunjena jer nema zainteresiranih liječnika, a kada bi se oni pronašli svaki tim bi skrbio za 936 djece.

- Nažalost, pedijatara nedostaje i svi osjećamo taj nedostatak. U Republici Hrvatskoj utvrđena je potreba za 330 timova pedijatara, a za rad u Mreži javne zdravstvene službe ugovore s HZZO-om potpisalo je njih 284, što znači da ih nedostaje 46, rekao je Kolega.

Što se tiče novih pedijatara, u sljedećih pet godina očekuje se pet novih specijalista pedijatrije koje je na specijalizaciju uputio Dom zdravlja Zadarske županije, što će nadomjestiti pedijatre koji u tom razdoblju odlaze u mirovinu, a kako bi se popunila mreža Dom zdravlja će i dalje potraživati gotove specijaliste raspisivanjem natječaja

- I u ovakvoj situaciji mogli bismo donekle i mi sami (pedijatri i roditelji) utjecati da sva novorođena djeca budu bez prevelikih trauma i poteškoća upisana kod pedijatara. Primjerice, prema podatcima HZZO-a za 2021. godinu više od 2.700 djece školske dobi na području Zadarske županije upisano je kod pedijatra, što je zakonska iznimka koja se primjenjuje ukoliko pedijatar iz objektivnih razloga nije u mogućnosti imati opredijeljen za sebe standardom propisan broj djece predškolske dobi. Ta djeca bi mogla biti upisana kod liječnika opće/obiteljske medicine čime se oslobađaju mjesta za upis djece predškolske dobi kod pedijatara, ističe Kolega.

Također, Dom zdravlja Zadarske županije je zbog kontinuirano raspisanog natječaja za pedijatrije za koji nema interesa, iskoristio zakonsku mogućnost i ugovorio sa HZZO-om „tim bez nositelja" u kojemu radi umirovljeni pedijatar i kod kojeg se mogu upisati djeca predškolske dobi.

- Urgiramo kod pedijatara da u pedijatrijsku skrb uzimaju predškolsku djecu, a roditelje molimo da školsku djecu upisuju u skrb kod doktora opće/obiteljske medicine kako bismo premostili poteškoće s kojima se susreću mladi roditelji pri odabiru pedijatra za svoje dijete, zaključuje Kolega.