Gradonačelnik Zadra Branko Dukić u srpnju je donio odluku da se zagrebačkoj tvrtki Superstudio design projects isplati iznos od 169.550 kuna s PDV-om za preradu i prilagodbu vizualnog identiteta za II Palače. Ova je odluka izazvala čuđenje vijećnika Roka Tadina, a i svih onih koji su u ovom poslu, najprije zbog naizgled enormne cijene, a zatim i činjenice da nije proveden nikakav javni natječaj kojim bi se tražio najpovoljniji i najkvalitetniji ponuđač.

Pa kako je onda došlo do toga da zagrebačka tvrtka dobije ovaj lukrativni posao? Na početku treba reći kako grafičkoj dizajnerici Iri Payer i njezinom Superstudio Design Projectsu iz Zagreba ovo nije prvi posao s Gradom Zadrom. Kako doznajemo iz Ureda gradonačelnika, tvrtka Superstudio d.o.o. bila je dobitnik prve nagrade na javnom Natječaju za dizajn vizualnog identiteta, signalistike i postava Kneževe Palače u Zadru, čiji je provoditelj bilo Hrvatsko dizajnersko društvo. Natječaj je proveden u 2016. godini i prethodio je otvorenju obnovljene Kneževe palače, a iznos izdvojen za taj posao bio je 200.000 bez PDV-a.

- Sukladno uvjetima Natječaja, natječajni projekti su zbog stručnih razloga morali predvidjeti na razini koncepta i identitet budućeg Muzeja dvije palače, odnosno Providurove palače, iako je navedeno planirano za razradu i realizaciju, tek u drugoj fazi. Prema spomenutim autorsko-pravnom ugovoru iz 2016., kojim je zasnovano je za Grad Zadar pravo iskorištavanja autorskog djela te su regulirana prava i obaveze obje strane, Grad Zadar se tada za sve izmjene i dopune autorskog djela obavezao angažirati tvrtku Superstudio Design Projects d.o.o., navodi se u odgovoru.

Kad je došlo vrijeme za izradu vizualnog identiteta II palače, iz Grada Zadra opet su pokucali na ista vrata, a tamo su dobili odgovor da će novi "poslić" koštati upravo onoliko koliko je navedeno u odluci gradonačelnika. Pritom je primijenjen pravilnik o jednostavnoj nabavi, koji se provodi se za natječaje vrijednosti do 200.000 kuna. I u tom slučaju postoji obveza javnog poziva na stranicama Grada Zadar, osim ako, a na to se pozivaju u Gradu Zadru, "kad to zahtijevaju tehnički ili umjetnički razlozi te zbog zaštite isključivih prava".

Tako da javni poziv nije objavljen, ponuda nije poslana na barem nekoliko adresa, već isključivo Zagrepčanima, kojima je bilo slobodno odrediti cijenu za taj posao.
Zanimljivo je primijetiti kako Superstudio Design Projects nije jako aktivan s projektima posljednjih godina. Web stranica je u izradi, a na Facebook stranici zadnje objave su iz 2016. godine, kada je su objavili da su osvojili prvu nagradu za Kneževu palaču i Velike nagrade Hrvatskog dizajnerskog društva za projekt Design District Zagreb. Spomenimo kako je predsjednica Hrvatskog dizajnerskog društva, koje je dalo nagradu, od 2005. do 2012. godine bila upravo Ira Payer.

Jedna od važnijih bitaka amandmanima vladajuće većine i gradonačelnika Branka Dukića vodila se oko održavanja Providurove i Kneževe palače. Enio Meštrović i Akcija mladih podnosili su amandmane za božićnice, uskrsnice, dadilje i stipendije redovito skidajući sa stvake o održavanju Providurove palače, da bi Dukić kasnije iskoristio ovlast i na račun za održavanje Providurove palače vratio 1,2 milijuna kuna. Bilo bi šteta da na stavci ""Proračun Grada Zadra za 2022. godinu, razdjel 080, tekući projekt T1037-18 Opremanje kulturnih objekata (Providurova palača i Centar za mlade), odjeljak 3239 Ostale usluge" nije bilo dovoljno novca za preradu i prilagodbu vizualnog identiteta II Palače.