Policijska uprava zadarska danas je u Putničkoj luci Gaženica organizirala proslavu Dana hrvatske policije i blagdana Svetog Mihovila, na kojoj su uručene priznanja najboljim policijskim službenicima u protekloj godini.

Za predan rad i izniman doprinos na dobrobit građana zahvalnice su uručene Dragani Kamber i Aniti Radović Bušljeta iz Odjela kriminalističke policije, Robertu Buli i Davoru Rogiću iz Policijske postaje Zadar i Damiru Ivanagiću iz Postaje granične policije u Gračacu. Za višegodišnje savjesno održavanje policijskih objekata pohvaljen je namještenik Vinko Marić, a za suradnju i potporu Zadarska županija, Grad Zadar, Sveučilište u Zadru, 93. krilo HRZ-a - Krila Oluje, Grad Biograd, Rebeka Pevec i strani novinar Michael Ellenbogen.

Posebne zahvalnice dodijeljene su prijašnjim načelnicima PU zadarske za doprinos njezinom ustroju - Tomislavu Staniću, Ivanu Brzoji i Svemiru Vrsaljku te prvom zapovjedniku specijalne jedinice Poskoci Đuri Županu.

- Moramo se i ovog puta prisjetiti 761 policajca i 19 policajaca iz PU zadarske koji su dali život za našu slobodu. Mnogi su nas zbog ožiljaka iz rata napustili i u poraću, ali zadužili su nas svojom ogromnom žrtvom koja se ne smije zaboraviti. Oni koji su unatoč svemu ostali u policiji i dalje su svakodnevno izloženi riziku obavljajući policijske poslove. Sve su to potomci naših bodula, vlaja, ribara, težaka, vrijednih i malih ljudi ovog prostora. Pokazali su da je ljubav za više vrijednosti imperativ života i jedini način opstanka, rekao je načelnik PU zadarske Anton Dražina.

Istaknuo je kako sigurnost nije isključivo policijski posao, već se moraju angažirati svi društveni potencijali.

- Pravi policajci teže izvrsnosti i u stanju su u stresu ostati jaki i predani poslu, drže do osobnog dostojanstva pa tako i dostojanstva drugih ljudi, istaknuo je Dražina.

Župan Božidar Longin podsjetio je kako su redarstvenici bili oni koji su činili prve hrvatske obrambene snage na samom početku Domovinskog rata.

- Suvremeno doba donosi niz drugačijih izazova, od zloporabe opojnih droga, preko gospodarskog kriminala, do obiteljskog nasilja, migracija. Polako jenjava i ljetna turistička sezona koja također donosi puno izazova za policiju. Sigurnost je brend, ne samo Zadarske županije, već i cijele Hrvatske, a upravo vi ste oni koji toj činjenici daju svoj najveći doprinos. Zadarska županija s PU zadarskom ima kontinuiranu uspješnu i vrlo ugodnu suradnju te, slobodno mogu kazati, čini jednu veliku i skladnu zajednicu, istaknuo je Longin.

Uime nagrađenih načelniku je zahvalio jedan od njegovih prethodnika Tomislav Stanić, koji se prisjetio vremena u kojima je oslobođenje prostora bilo imperativ. Bilo je teških trenutaka, ali i onih lijepih kojih se danas rado sjeća.

Svečanost su svojim nastupom uveličali Tomislav Bralić i klapa Intrade.