Neriješen odvod vode nije jedini problem novootvorenog gradskog vrtića na Višnjiku, ali je uvod u saznanje kako je ovaj područni objekt Dječjeg vrtića Radost započeo s radom bez dokaza o ostvarenim minimalno tehničkim uvjetima.

Radi se o rješenju o početku rada u promijenjenim uvjetima kojeg je, prema Zakonu o predškolskom odgoju i obrazovanju, vrtić dužan ishoditi od nadležnog upravnog odjela županije i tek po izvršnosti tog rješenja može otvoriti svoja vrata mališanima.

Vrata "Višnjika III" otvorena su jutros s gotovo mjesec dana zakašnjenja, no ni taj vremenski odmak od početka pedagoške godine nije bio dovoljan nadležnima da ispune svoje zakonske obveze. Pod pritiskom opravdano nezadovoljnih roditelja, Grad Zadar je kao osnivač ustanove prije desetak dana najavio otvaranje vrtića za 26. rujna, no tek je u zadnji tren podnesen zahtjev za dobivanje za to potrebnog papira.

- Dječji vrtić "Radost" podnio je zahtjev za utvrđivanjem minimalno tehničkih uvjeta u Područnom objektu "Višnjik III" dana 23. rujna 2022. godine, a čime je otvoren upravni postupak za izdavanje rješenja o početku obavljanja djelatnosti u promijenjenim uvjetima, potvrdili su nam u županijskom Upravnom odjelu za obrazovanje, kulturu i sport u kojem  smo na dodatan upit doznali kako je rok za donošenje rješenja 60 dana.

Ravnateljica DV-a Radost Larisa Pavlović-Petani rekla nam je kako je postupak u tijeku, uvjeravajući nas kako neće biti problema. No na naša potpitanja uputila nas je na komunikaciju mailom. Do zaključenja ovog teksta nismo dobili odgovor, koji nam je obećan u kratkom roku, a ravnateljica nam više nije odgovarala na pozive i poruke. 

Kako je moguće da su gradske vlasti svečano otvorile objekt koji trenutno radi nezakonito? Što će to značiti za budućnost novog vrtića na Višnjiku? Postoje li sankcije i hoće li pogreška nadležnih koštati roditelje koji su dovoljno dugo čekali otvaranje ovog objekta? U potrazi za odgovorima na ova pitanja, kontaktirali smo pročelnika Upravnog odjela za odgoj i školstvo Josu Nekića, glavnog i odgovornog za rad gradskih vrtića. On nam je pak obećao elaborirani odgovor sutra u jutarnjim satima.