Već do kraja ove godine na raskrižju Ulica bana Josipa Jelačića i Andrije Hebranga na Voštarnici mogao bi osvanuti rotor!

Kako doznajemo, Grad Zadar će sljedeći tjedan objaviti natječaj pa bi, ako sve prođe po planu, izvođač mogao biti izabran do kraja listopada. Radovi će trajati svega mjesec dana, što zvuči pomalo nevjerojatno kada se uzme iskustvo koje Zadrani imaju s radovima na prometnicama. Kako je to moguće, pitali smo pročelnika Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Darka Kasapa.

- Kako je postojeće raskrižje dovoljne širine, neće se izvoditi građevinski radovi osim onih na izgradnji rampi za pješačke prijelaze, kako bi se prilagodili osobama s invaliditetom. Naime, radi se o parternom uređenju, odnosno frezanju završnog sloja asfalta te novom ocrtavanju. Rotor će biti označen crvenom bojom i u njega će se ugraditi gumene barijere kako se preko njega ne bi moglo prijeći vozilom, a dogodine ćemo se s Nasadima dogovoriti hortikulturno uređenje, rekao nam je Kasap dodajući kako će se zbog frekventnosti dionice raditi pod prometom, što znači da će jedan dio raskrižja u svakom trenutku biti otvoren za prolazak vozila.

Ovakav način pretvaranja postojećeg četverokrakog raskrižja u kružni tok, prema projektu Damira Mandre, koštat će oko pola milijuna kuna. Prvotno je planiran iznos od 1,25 milijuna kuna, zbog mogućnosti složenijeg zahvata, a trebao ga je pokriti MUP, koji je inzistirao na novom prometnom rješenju s obzirom na to da se ovo opasno raskrižje nalazi ispred sjedišta PU zadarske. No prema riječima Kasapa, u ovoj godini zbog drugih projekata više nemaju sredstava na raspolaganju pa je dogovoreno da će Grad sada trošak snositi sam, a kasnije će im MUP financijski uskočiti u drugim projektima.