Zadarski nadbiskup koadjutor Milan Zgrablić blagoslovio je novoizgrađenu faksimilski obnovljenu crkvu sv. Mihovila arkanđela u župi sv. Ante Padovanskog u Popovićima u zadarskom zaleđu na blagdan sv. Mihovila.

U misi su koncelebrirali don Valter Kotlar, župnik Popovića, don Anđelko Buljat, dekan Benkovačkog dekanata i još 15 svećenika, među kojima i don Ivica Bašić, župnik Vrsi koji je prije dvije i pol godine, kao tadašnji župnik Popovića, započeo obnovu te crkve, a sadašnji župnik Kotlar je proces obnove završio.

Crkva sv. Mihovila datira iz 12. st. i bila je prva župna crkva u Popovićima (do izgradnje sadašnje župne crkve sv. Ante u 18. st.), a srušena je miniranjem 1992. u srbijanskoj agresiji na Hrvatsku. Obnovljena je u cijelosti sredstvima župljana Popovića, kao i njihovim tjelesnim snagama i vještinom gradnje.

Župnik Kotlar zahvalio je svima koji su radili taj „težak i minuciozan posao" na crkvi i pratili proces. Osobito je zahvalio trojici domaćih majstora iz Popovića koji su radili na izgradnji crkve. Mnoge poslove kao stari klesar radio je Vinko Branko Rogić koji je preminuo prije nekoliko mjeseci. On je surađivao s konzervatorima u obnovi mnogih crkava nakon Domovinskog rata, a crkva sv. Mihovila je bila posljednja na kojoj je s ljubavlju radio. Izgradnju su pomogli i pokojni majstori Petar Rogić i Niko Zelić, čije je duše župnik Kotlar zahvalno prinio u misnoj nakani.

Građevinski materijal u velikom dijelu donirao je Grad Benkovac te je na misi bio i Tomislav Bulić, gradonačelnik Grada Benkovca.

Crkva sv. Mihovila je i spomenik kulture pod zaštitom Ministarstva kulture RH pa je obnovljena i pod nadzorom zadarskog Konzervatorskog odjela za zaštitu spomenika kulture čiji je ravnatelj Igor Miletić sudjelovao u misnom slavlju u četvrtak.

Citirajući sv. Tomu Akvinskog da „anđeli u svemu surađuju s nama u onome što je za nas dobro", mons. Zgrablić je poručio: „Anđeli su duhovna bića a njihovo utjelovljenje i duh prepoznajemo u znaku crkve sv. Mihovila koju blagoslivljamo.

Anđele prepoznajemo u mislima i srcu, u radu i na rukama don Ivice Bašića koji je počeo, a don Valter Kotlar nastavio i dovršio ponovnu izgradnju te crkve. Anđele prepoznajemo u marljivim i žuljevitim rukama koje su tu crkvu ponovno podigle nakon što ju je neprijateljska mržnja razrušila do temelja. Anđele prepoznajemo u srcima svih koji su na bilo koji način omogućili ponovnu izgradnju te crkve. Dapače, anđele prepoznajemo na svakom ljudskom licu koje čini dobro".

Izrazivši „veliko priznanje svima koji su volontirali, radili i darovali" za crkvu, pohvalivši velikodušnost sebedarnih župljana jer „trebalo je to sve ponovno izgraditi", mons. Zgrablić je rekao da je crkva sv. Mihovila „veliki znak i poziv da jedni drugima u svakodnevnom životu budemo anđeli koji neće dopustiti napasniku, neposlušnom Sotoni, da se podmuklo uvuče u naše srce, razara našu dušu i da u našem životu učini ruševinu veću i strašniju od razorene crkve".

„Crkva će biti mjesto na kojem ćemo slaviti Boga i zazivati sv. Mihovila da nas štiti svojim moćnim, ognjenim mačem kako nas nikad ne bi obuzela želja za osvetom prema onima koji su to sveto mjesto oskvrnuli. Crkva je mjesto gdje ćemo uz zagovor sv. Mihovila razotkriti svaku đavolsku zasjedu koja nas vodi u razdor i pakao.

Crkva želi postati mjesto slavljenja Boga i susretanja, blagoslovljeni prostor molitve za sve, bez obzira na podrijetlo i grešnost života. Crkva želi biti sveto mjesto gdje se liječi rane koju prouzrokujemo jedni drugima, na kojem će boraviti anđeli s ljudskim obličjem koji sve žele staviti u službu Kristovog spasenja.

Crkva će biti mjesto na kojem će se graditi, a ne rušiti, liječiti, a ne nanositi rane, sijati dobro, a ne žeti mržnju. Spašavanje, a na upropaštavanje! U crkvi se slavi život koji je jači od smrti i živi ljubav koja je jača od mržnje" poručio je mons. Zgrablić.

Crkva sv. Mihovila uvelike je izgrađena od kamena koji je ostao na tom mjestu nakon miniranja crkve, in situ. Dodatni kamen za gradnju dobavljen je iz benkovačkog kraja. Nakon 30 godina, misa u crkvi sv. Mihovila će se slaviti na blagdan sv. Mihovila, na Dušni dan i tijekom sprovodnih obreda pokojnika. U Popovićima živi oko 120 stalno naseljenih stanovnika.

Na području Benkovca predstoji obnova još četiri crkve srušene u Domovinskom ratu, a nalaze se na grobljima. To su crkve u mjestima Korlat, Perušić benkovački, Pristeg i Vukšić.