Rektorica Sveučilišta u Zadru, Dijana Vican jučer je s razlogom bila ponosna što je nova zgrada s domom i menzom za studente službeno otvorena i završena kao projekt kojeg je ona vodila od samog početka.

Osim podizanja studentskog standarda u gradu u kojem je teško naći smještaj jer su turisti dobili prednost, studentski dom i restoran na prostoru nekadašnje JNA kasarne jedno su od rijetkih arhitektonskih djela u Zadru.

Na natječaj proveden 2015. godine, pobjedu je odnio zagrebački arhitekt Vedran Pedišić, podrijetlom s Pašmana. On je sa svojim projektnim uredom Sangrad ove godine za studentski Dom u Varaždinu dobio BIG SEE Architecture Award 2022 za Javnu Arhitekturu.

Radi se o studentskom domu sa 600 ležajeva za koji je natječaj bio u isto doba kad i onaj zadarskog sveučilišta.

Hoće li struka vrednovati njihov zadarski projekt, prvi koji je nastao u prostoru kojeg je Država ustupila za gradnju sveučilišnog kampusa 2006. godine, za sada je manje važno, koliko ocjena studenata zadarskog sveučilišta kao korisnika.

Doista se dugo čekalo da Sveučilište u Zadru dobije prvu novu građevinu s obzirom na to da je rasprostranjen u objektima koji datiraju iz prošlog stoljeća, počevši od matične zgrade iz 1905. godine.

Na jučerašnjem otvaranju, osim rektorice Dijane Vican, samo je Nives Kozulić bila iz vremena kada se šampanjcem nazdravilo sveučilišnom kampusu, a povodom prvog novca iz EU fondova koji se dobio za izradu tehničke dokumentacije za gradnju sveučilišnog kampusa.

Iako je Sveučilište davno provelo natječaj za sveučilišnu knjižnicu i izbran je pobjednički rad zagrebačkog arhitekta Hrvoja Njirića, proći će još dugo vremena za još jedno arhitektonsko djelo na prostoru uz Put Stanova. Tek je na redu zgrada STEMA, a ovisno o EU financiranju pitanje je hoće li početak gradnje biti za kraj mandata rektorice Vican koji završava na jesen 2023.

Tek sa suvremenim studentskim domom i menzom, taj prostor se može zvati kampus iako se u njemu vjerojatno nikada neće izgraditi objekti planirani idejnim rješenjem i urbanističkim planom.