Početkom nove nastavne godine započeo je i novi ciklus radionica tvrtke Eko d.o.o. za gospodarenje otpadom Zadarske županije pod nazivom Edukacija o korisnosti otpada. Tako već šest godina Eko educira najmlađe kako na pravilan način odvajati i odlagati otpad. Radionice su namijenjene predškolskom uzrastu i polaznicima prvih razreda osnovne škole, a glavna zvijezda je - Gospodin Otpadić!

Kroz zgode i nezgode tog simpatičnog lika, napravljenog u potpunosti od recikliranih materijala, djeca uče čemu služe smeđi, plavi, zeleni i žuti spremnik, odnosno gdje odložiti koru od banane, papir, staklo i plastiku. Sve to popraćeno je veselom pjesmicom kroz koju djeca utvrde i lako zapamte naučeno. Radionica traje 30 minuta, a po završetku svi mališani dobiju i poklon u vidu promotivnog materijala koji se sastoji od blokića, bojanke, bojica i slikovnice.

Otpad nije smeće, već sirovina koju je potrebno selektivno prikupljati, obrađivati, reciklirati te vratiti u upotrebu - to je misao vodilja koja se ponavlja iz godine u godinu. Tako se smanjuje količina otpada te čuvaju priroda i okoliš. A da bi se uspostavio održiv kružni sustav gospodarenja otpadom potrebna je promjena svijesti i ponašanja građana naviklih na odlaganje otpada u jednu kantu. Kako su upravo djeca ta koja najbrže i najučinkovitije usvajaju poželjne navike te stečeno znanje kasnije prenose na odrasle, edukacije su namijenjene upravo njima.

Ove školske godine u Eko d.o.o. već su odradili 13 radionica i družili se sa tristotinjak prvašića. Gospodin Otpadić u ovom razdoblju ima poprilično zgusnut raspored, ali spreman je doći u posjet svim učenicima prvih razreda i predškolcima, jer želi upoznati što više djece. Stoga i ovim putem poziva sve osnovne škole i vrtiće s djecom predškolskog uzrasta da se jave i dogovore svoj termin za radionicu. Kontaktirati ga možete na e-mail: [email protected]