Već tjedan dana nema traga ni radovima ni radnicima u Vruljici. Krajem kolovoza Grad Zadar službeno je objavio početak radova i zatvaranje prostora na kojemu će se odvijati gradnja inkluzivnog, višeosjetilnog parka za djecu. Predviđeno trajanje radova bilo je tri mjeseca, no s obzirom da tamo sada nema mehanizacije opravdano je upitati se hoće li i ovi radovi kasniti.

Iz Grada Zadra objašnjavaju kako su prilikom izvršenih iskopa unutar obuhvata budućeg senzoričkog parka utvrđeni nešto širi obuhvati korijenja koje je potrebno sačuvati od te se vršilo ispitivanje zbijenosti tla s obzirom na količinu kišnih dana u proteklom periodu radi postavljanja čvrstih podloga.

- Naime, prioritet tijekom cjelokupne izvedbe radova je sačuvati sva stabla koja se nalaze unutar našeg obuhvata u parku Vruljica te što manje zadirati u zelenilo. Zbog toga se pristupilo manjim izmjenama unutar projekta. Pojedine manje površine su skraćene, spuštene u razinu tla ili pak preusmjerene u pogledu komunikacijskih veza, kažu u Gradu Zadru.

Sve sprave i igrala sa sigurnosnim zonama i dalje ostaju kako su i planirane, budući da su one ujedno i najvažniji segment projekta.

- Do kraja ovog tjedna trebali bismo ukloniti sve nepoznanice te nastaviti s normalnim funkcioniranjem gradilišta. Poteškoće nakon prvih iskopa učestale su na projektima, nastale poteškoće se rješavaju u hodu, a dinamika radova na gradilištu na otvorenom uvelike ovisi i o vremenskim prilikama i neprilikama koje nas zadese. I dalje smo u rokovima projekta što je najvažnije u pogledu prihvatljivosti troškova, stoji u odgovoru na naš upit.

Izvedba radova u pojedinom trenutku mora se uskladiti i s opremanjem parka igralima, slijedom čega su ugovori međuovisni jedni o drugima. Ugovor za radove krenuo je s provedbom nešto ranije od ugovora za opremanje koji je tek nedavno sklopljen, što je rezultat tijeka provedbe postupaka javne nabave na koje Grad kao naručitelj ne može utjecati.