Najnovija najava na pitanje kad će biti izabran izvođač radova za aglomeraciju na potezu od Zadra preko Kožina do Petrčana, glasi do kraja mjeseca. A na pitanje hoće li se do tada zatvoriti financijska konstrukcija, odgovor je "hoće uz pomoć čarobnog štapića".

Naime, Vlada je u ožujku ove godine dala suglasnost da se može izabrati izvođač radova nakon što je Odvodnji je odobreno pokrivanje razlike u ukupnom iznosu od 111 milijuna kuna, od čega je 76 milijuna kuna iz EU fondova.

U Odvodnji je Povjerenstvo krajem 2020. godine otvorilo četiri ponude za treću cjelinu, a od proljeća ove godine traju provjere: tko prihvaća, a tko odustaje.

Ostao je samo Europrojekt, registriran za poslovne usluge na ime Kristijana Ninčevića. Prije njega osnivač i zastupnik bio je Ivan Gotovina. On je jedan od članova uprave u Dani d.o.o. kojoj su osnivači članovi obitelji Ninčević. Europrojekt jedna je od mnogih projekt - firmi Mladena Ninčevića koja se, kako doznajemo, na natječaju za ovaj posao naslanja na veću firmu koja ima tražene reference i bonitet.

Zadarski Euro projekt ponudio je 184,8 milijuna kuna na natječaj, s procjenom od 141,7 milijuna kuna. Najnižu ponudu od 174,1 milijuna kuna dostavila je zajednica splitskog i zadarskog Lavčevića. Za posao se još natječaju turski Intas (182,7 milijuna kuna), te njemački Pfeiffer (203 milijuna kuna).

Hoće li Europrojekt biti izabran ili će se možda nakon skoro dvije godine poništiti natječaj, s obzirom na dostupnost informacija koje se dogovaraju u Hrvatskim vodama u Zagrebu, na razini je gatanja.

I nadzor na toj cjelini koji treba uvesti izvođača u posao, također je na čekanju.

Pet mjeseci nakon što su otvorene tri ponude za stručni nadzor nad provođenjem projekta aglomeracije Zadar - Petrčane, procijenjene vrijednosti od 15 milijun kuna bez PDV-a, izabrana je najveća.

Nju je na iznos od 14.915.000 kuna dala Zajednica ponuditelja firme iz Zagreba: Institut IGH-a i Hidroprojekt ing, te Aniva inženjering iz Zadre, a uz koje je standardno i zadarski D&Z.