Nakon TZ područja Ravni kotari, ove je godine osnovana TZ područja Novigradsko more. Time su ugašene TZ općine Novigrad, TZ općine Posedarje i TZ općine Poličnik, doznaje se iz TZ Zadarske županije na novinarski upit.

Krajem prošlog mjeseca objavljen je natječaj za direktorsko mjesto nove turističke zajednice Novigradsko more, koja je u svibnju inicirana od strane općina Novigrad, Posedarje i Poličnik. U početku je s njima bila i općina Jasenice, ali oni su ipak odlučili biti samostalni. Dugogodišnji načelnik Novigrada, Joso Klapan, ujedno i predsjednik Skupštine najavio je mogućnost prijave dosadašnjih direktora koji su bili uspješni u svom poslu, dok će se načelnici rotirati po godinu i pol dana u mandatu predsjednika Vijeća TZ područja Novigradsko more.

Kao i sjedište. Je li to zakonski moguće?

Odredbama Zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma predviđa da jednog člana Povjerenstva za udruživanje imenuje Ministrica i to je kod ovog udruživanja bila direktorica TZ Zadarske županije Mihaela Kadija. Ona je dala podršku udruživanju i stvaranju nove TZ. Istodobno su tri postojeće TZ tih općina ugašene, navodi se u odgovoru iz Županijske TZ.

Oni navode najvažnije zakonske odredbe kojima uz dodjelu financijskih sredstava iz Fonda za udružene turističke zajednice u koji se slijevaju sredstva iz uplaćenih turističkih pristojba i članarina, turističke zajednice imaju na raspolaganju formalno ili projektno (sporazumno) udruživanje. Prilikom udruživanja turističke zajednice se moraju voditi načelom prostorno funkcionalne cjelovitosti te mogućnostima financiranja za ostvarivanje zadaća turističke zajednice."

Kako će to biti u praksi, najbolje će im znati prenijeti svoje iskustvo Vanja Čvrljak. direktor TZ Ravni kotari, koja ima i slogan "polja sunca".