Nema vidljivih promjena na gradilištu budućeg hotela Maraska, koje je napokon otvoreno ovo proljeće.

Priprema gradilišta bila je povjerena Diklo gradnji, dok je za izvođača radova odabran zagrebački Berigo kojem bi projekt Maraska, prema vidljivim referencama, trebao biti kapitalni.

Radi se na konstrukciji postojeće povijesne kuće koja će se nadograditi prema idejnom rješenju uglednog arhitekte Borisa Podrecce. Njegovo rješenje su u glavnom i izvedbenom projektu razradili u D&Z koji je ujedno nadzor projekta. Kao glavni projektant prijavljen je arhitekt Zoran Šuša koji je tada radio u D&Z. Sada je u poznatom zagrebačkom studiju 3LHD. Upravo su oni izradili i idejno rješenje rezidencijalnog dijela projekata Maraska koje je Doğus grupa pompozno najavila davne 2016. godine.

Tada je predstavljeno i idejno rješenje arhitekta Viktora Udženije za dvije stambene zgrade koje su u javnosti dobili naziv „bubrezi".

Investitori, a nominalno je to Zadar Resort, naručili su novo idejno rješenje od 3LHD, koje će značiti i još jedne izmjene Detaljnog plana uređenja Maraska parka. S obzirom na protok vremena i skupoću na građevinskom tržištu, mijenja se i ukupan iznos investicije iako za gradnju hotela ostaje rečenih 50 milijuna eura. Prema posljednjoj najavi regionalnog direktora Doğus grupe Buraka Baykana za specijalizirani časopis Lider, bit će to ulaganje od 120 milijuna eura.

Iako su predstavnici investitora smješteni u kući koja se umjesto rušenja, uredila za potrebe gradilišta, oni javnosti još nisu potvrdili projekt s obzirom na dosad neostvarene najave i planove za početak gradnje.

Gradnju 200 stambenih jedinica koji će, prema riječima Baykana, imati brendirane stanove uz Hyatt hotel, taj rezidencijalni dio projekta prvo će predstaviti gradskim vlastima. Turci su i vlasnici terena nekadašnje tvornice pašte Jadranka kojeg su kupili od građevinskog poduzetnika Mladena Ninčevića. On je tu davno planirao gradnju stanova po cijeni od 6000 eura po kvadratu pod nazivom Palača Zadar. Ti stanovi na iznimno atraktivnoj lokaciji navodno su već tada, prije 15 godina, imali potencijalne kupce.

Međutim, Zadar je tek sada postao središte nekretninskog biznisa kojeg su prepoznali u Doğus grupi, pa su i kupci brendiranih luksuznih stanova, o kojima govori Burak Baykan, s te pozicije daleko realniji.