Iz HGSS-a prozvali su jednu turističku agenciju ističući kako su njihovi propusti doveli do nesreće koja se u subotu, 9. listopada, dogodila tijekom izleta na stazi Malog princa na Crnopcu.

Grupa od dvadeset i više planinara bila je na organiziranoj, komercijalnoj turi kada se dogodila nesreća. Na stazi Malog princa nalazi se 43 metra duboka Zdenkova jama, koja je do dna opremljena aluminijskim ljestvama, sajlama i klinovima. Pri silasku u jamu jedan od planinara ozlijedio je rame zbog čega je druga grupa koja se nalazila na istom području pozvala u pomoć HGSS.

Na intervenciju odmah izlazi troje spašavatelja - instruktora i demonstratora koji se nalaze na HGSS-ovom osnovnom tečaju u Starigradu. Akciji se pridružuje i tim spašavatelja iz domaće, zadarske stanice. Dolaskom do unesrećenog pružaju mu prvu pomoć te mu uz osiguranje užetom asistiraju na izlasku iz jame kao i kasnije u prelasku zahtjevnog terena do vozila.

- Ova nesreća rezultat je katastrofalne organizacije jednog komercijalnog izleta turističke agencije koja provodi pustolovne programe. Vodič agencije napravio je niz nedopustivih propusta čime je doveo u neposrednu opasnost ne samo ozlijeđenu osobu nego i cijelu skupinu, priopćili su iz HGSS-a uz fotografije akcije.

Inače, HGSS od 2004. godine u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom provodi edukaciju za vodiče pustolovnog turizma kroz koju vodiči usvajaju nužna znanja iz meteorologije, orijentacije, sigurnog vođenja, prve pomoći i drugih osnovnih radnji kojima mogu odvratiti opasnost ili spasiti već unesrećenog čovjeka.

"Nesreće se gotovo nikad ne događaju same od sebe, do njih najčešće dolazi nizom propusta. Boravak u prirodi puno je ljepši kada je čovjek upoznat s potencijalnim opasnostima i spreman na njih", riječi su Mladena Mužinića, jednog od HGSS-ovih instruktora na ovoj edukaciji.

Kako bi izbjegli neželjene situacije i nesretne događaje te bili što sigurniji na pustolovnim aktivnostima u prirodi, iz HGSS-a apeliraju na sve korisnike usluga turističkih agencija koje organiziraju ovakve programe da se dobro informiraju o samoj agenciji, sigurnosnim protokolima koje mora zadovoljiti, kao i o obučenosti i iskustvu njezinih vodiča.