Pripadnici topničko raketnog divizijuna 112. brigade u utorak 18. listopada obilježit će 31. obljetnicu osnutka postrojbe. Tom prigodom u 10 sati položit će vijenac u spomen na sve poginule branitelje kod središnjeg križa na Gradskom groblju Zadar.

Prije 31 godinu, 18. listopada 1991. godine osnovan je 2. Mješoviti topnički divizijun, kao samostalna postrojba koja je bila operativno pridodana 112. brigadi HV Zadar. Kao samostalna topnička postrojba, divizijun je postojao sve do polovice 1993. godine, kada je i formalno ušao u sastav 112. brigade kao Topničko raketni divizijun 112. brigade.

Topništvo u obrani zadarskog područja je osnivanjem divizijuna dobilo je jedinstvenu crtu zapovijedanja te se organiziranije i učinkovitije suprostavljalo napadima neprijatelja, što se i dokazalo u jeku najsilovitijih nasrtaja na Zadar kao i u napadnim akcijama i operacijama Hrvatske vojske-u kojima je divizijun sudjelovao: „Križ", "Maslenica", Oluja" "Ljeto 95" i "Maestral".

Od srpnja 1992. godine, dijelovi divizijuna s višecijevnim bacačima raketa aktivno su sudjelovali u obrani Posavine. Za doprinos u obrani Republike Hrvatske divizijun je dobio odličje Reda Nikole Šubića Zrinskog, kojim ga je odlikovao predsjednik Republike. Divizijun završava svoj ratni put na širem prostoru Drvara, početkom prosinca 1995. godine.

Kao prva topnička postrojba na zadarskom području bila je rasadnik kadra za sve kasnije utemeljene postrojbe, a gradilo ju je preko 700 hrvatskih vojnika sa zadarskog područja.