Upravni sud RH potvrdio je valjanost odluke Zadarske županije koja je poništila rješenje Grada Zadra kojim se Sarag Gaženici razrezao komunalni doprinos u iznosu od 8.5 milijuna kuna na osnovu građevinske dozvole za gradnju komercijalnog centra na mjestu sadašnje ledine u Gaženici.

Uime Županije kao drugostupanjskog tijela, točno prije godinu dana, pravnik Joško Matić je poništio rješenje, pozivajući se na jedan članak zakona o komunalnom gospodarstvu u kojem se teško može pronaći primjena na zadarski slučaj.

Naime, Gradsko vijeće Zadar je u vrijeme gradonačelnika Živka Kolege oslobodilo plaćanja komunalnog doprinosa Lučku upravu Zadar za gradnju lučke infrastrukture i zgrade terminala u Gaženici.

Nadležni u Gradu Zadru smatraju da ta odluka u sebi ne sadrži nasljedno pravo na koncesionara. Lučka uprava Zadar nije investitor gradnje komercijalnog centra, već su zato dali koncesiju Saragu, odnosno Ivici Suraću koji je potom osnovao firmu Sarag Gaženica.

Ta trakavica oko komunalnog doprinosa traje pune tri godine od kada je Surać dobio građevinsku dozvolu Ministarstva graditeljstva na projekt kojeg je izradio D&Z Zdravka Livakovića koji je zapravo kreator cijelog projekta Gaženica.

Komunalni doprinos za gradnju hotela iz kojeg su izašli svi potencijalni investitori, a ostao je samo Surać, doista je političko pitanje, zbog kojeg ga aktualna garnitura gradske vlasti nije htjela osloboditi.

Na osnovu čega je Upravni sud donio potvrdu u korist odluke iz Županije i hoće li se žaliti Visokom upravnom sudu, to su pitanja na koja čekamo odgovor kada stigne plava kuverta Upravnog suda u Grad Zadar koji im je podnio tužbu.

Iz Županije opet poručuju javnosti: niste stranka u postupku da biste znali na osnovu čega je Upravni sud potvrdio našu odluku.