Na prošlom Danu općine Preko, načelnik Jure Brižić pohvalio se velikim investicijama koje se, kako je on to protumačio, događaju jer su „naša općina i naš otok prepoznati i kao poželjna destinacija za ulagače."

Načelnik Brižić uzvanike je informirao o tome kako se trenutačno u Guduću gradi Ljoka Resort s 24 urbane vile s bazenima, dok je u Prtljugu počelo uređenje terena za gradnju turističkog naselja sa 400 postelja.

Umirovljeni novinar Emil Šprljan još je 2018. godine to područje otoka Ugljana nazvao mala Slovačka. Tada je postojala firma Ljoka projekt s osnivačima iz Zadar koja koja se zvala prema autentičnom prezimenu s otoka Ugljana - Ljoka. Ta je firma brisana, a u sudskom registru nema Ljoka resort.

Postoji slovačka inačica istog naziva firme LIOQA RESORT čije je sjedište u Ulica Mihovila Klaića 9 u Zadru. Kao i Lukoran resorta. Vlasnici su slovačke firme kao što je Sitno Holding koja se bavi nekretninama, ali ima i ulagača iz Nizozemske i Cipra u toj grupaciji. Tročlana uprava u obje firme su Slovaci.

- Osobno nisam upoznao vlasnike, ali ovo područje im je poznato jer su kod nas prisutni od 2012./2013. godine kada su ulagali u Ville Guduće, a nedavno su krenuli i u realizaciju Ljoka projekta, izjavio je Brižić prije dvije godine za portal 057info.

Iz Sitno Holdinga su se u kolovozu ove godine za časopis Yachting pohvalili kako su u siječnju počeli s izgradnjom resorta LIOQA. A da ga već prodaju svjedoči i najava kako je to "boutique resort s pet zvjezdica na južnoj strani otoka Ugljana. Sastoji se od 21 ultraluksuzne vile na obali i privatne marine namijenjene vlasnicima vila. Resort LIOQA bit će dovršen do kraja 2023.", najavio je menadžer iz Slovačke.

Načelnik Preka se nedavno pohvalio s proračunskim prihodom od 4 milijuna kunja koliko su dobili od poreza na prodaju nekretnina samo u prvih šest mjeseci ove godine. A to je tri posto od ugovorenog iznosa kupoprodaje koja na otoku Ugljanu u granicama općine Preko očito cvate.