U nepunih godinu i po pukla su dva stakla na Gradskoj loži.

- Prvi put se dogodilo nakon požara na kući preko puta (lipanj 2021.godine, n.a), a da je staklo napuklo primijetili su radnici koji su radili na sanaciji požarišta. Najnovije pucanje velike staklene stjenke na fasadi Lože vidjeli smo 4. listopada, doznajemo od Renate Peroš, ravnateljice Narodnog muzeja Zadar koji upravlja tim izložbenim prostorom.

Ona je poduzela sve na zaštiti dok se staklo ne promijeni. Komunalci su osigurali ogradu ispod napuklog stakla tako da se ne bi ispod njega prolazilo dok je s unutrašnje strane na oštećeno staklo stavljena zaštitna folija.

- Štetu samo kao i kod prvog stakla prijavili osiguravajućoj kući koja bi nam kao i u prvom slučaju trebala pokriti troškove, ističe ravnateljica Narodnog muzeja.

Drugi korak u proceduri ustanove je odluka Upravnog vijeća na izmjeni plana javne nabave da bi je mogli provesti. I onda očekivano: izmjena istog stakla, istih dimenzija koštat će tri puta više. Prošlo ljeto je trošak iznosio 25 tisuća kuna, a sada je Narodni muzej dobio ponudu na 78 tisuća kuna.

Prvi put je taj zahvat napravila zadarska podružnica Staklo Dalmacije, a tko će sada promijeniti staklo, znat će se nakon provedene javne nabave.

Pitanje je zbog čega stakla pucaju i je li vrijeme za generalnu obnovu Lože. Ravnateljica Peroš se slaže s tim, ali Narodni muzej je dao prednost obnovi Gradske straže preko puta i to je aplicirao prema Ministarstvu kulture.