Udruga za terapijsko jahanje Vihor, koja je u Zemuniku Donjem uz pomoć volontera provodila terapiju za osobe sa psihofizičkim smetnjama, prestala je s radom. Kako doznajemo od predsjednika udruge Mladena Marušića, posljednjih godina opao je interes za volontiranje u udruzi, a i sve manje je djece dolazilo na druženje s konjima, pa je gašenje udruge bilo neminovno.

- Ostali smo na kraju s jednim volonterom, a i konji su već ušli u pristojne godine. Kada smo ih nabavili 2002. godine imali su 5 i 9 godina, sada imaju 20 više i trebalo bi nabaviti nove. Postoji mogućnost da obnovimo rad udruge, razmišljamo o nabavci ponija, koji bi bili i primjereniji za rad s djecom, no bez interesa volontera nećemo moći ništa napraviti, kaže Marušić.

Ideja o osnivanju udruge potekla je iz Doma za odrasle osobe Zemunik Donji, a njegov primjer slijedile su udruge u drugim dijelovima Hrvatske. Udruzi su mještani pomagali donacijama sijena, dom je besplatno ustupao prostor, a donacijama su se javljale općine i gradovi. Terapijsko jahanje bilo je besplatno za sve članove, kojih je nekada bilo i pedesetak. Briga o konjima bila je terapija za štićenike zemuničkog doma, kao i mjesto za praksu učenika Poljoprivredne škole koji su upisali smjer veterine.

Nažalost, s godinama je sve manje volontera dolazilo kako bi se brinulo o konjima i djeci, pa je preostalo jedino ugasiti udrugu.

Ravnateljica Doma Nataša Petrušić kaže kako je na računu udruge u trenutku zatvaranja bilo 8.817 kuna, koja su odlučili donirati Udruzi za autizam Zadar.

- Nadam se da ćemo im time pomoći u angažiranju edukatora za djecu s poteškoćama. Nama je ostala oprema potrebna za provođenje terapijskog jahanja, pojavi li se interes volontera i djece koja bi dolazila na terapiju, nije isključeno da ćemo ju opet pokrenuti, najavljuje Petrušić.