Grad Zadar iskoristit će instrumente pravne zaštite koji su mu na raspolaganju, napisano je u odgovoru na konkretan novinarski upit što će poduzeti nakon što im je Upravni sud odbio tužbu na poništeno rješenje o komunalnom doprinosu iz Zadarske županije. 

Radi se o 8.5 milijuna kuna koliko je razrezano Sarag Gaženici, koji je nominalno investitor komercijalnog centra u Gaženici s naglaskom na hotel. Oni su krajem 2019. godine dobili građevinsku dozvolu iz Ministarstva graditeljstva, a nakon dugog putovanja do Grada Zadra, iz Odjela za graditeljstvo su tek u kolovozu prošle godine ispisali rješenje o komunalnom doprinosu. 

Tada je vlasnik Sarag Gaženice bio Ivica Surać koji uz pomoć svojih odvjetnika ulaže žalbu. Ona je u Zadarskoj županiji uvažana na osnovu važeće odluke o oslobađanju komunalnog doprinosa Lučke uprave Zadar. Je li ta odluka Gradskog vijeća i dalje važeća s obzirom da se radilo o javnom interesu, a to je gradnja lučke infrastrukture i putničkog terminala za koji je Grad Zadar izdao uporabnu dozvolu 2018. godine. 

Možda bi se time mogle pozabaviti pravne službe Grada Zadra. Iz Grada su obračunali i Lučkoj upravi komunalni doprinos za gradnju kontejnerskog terminala, a rješenje je neko vrijeme ležalo u ladici dok ga nova garnitura u Gradu nije išla naplatiti.

Bunio se zbog toga bivši ravnatelja LUZ-a Robert Škifić, koji je svom nasljedniku Željku Kneževiću ostavio dug od neplaćenih 3,4 milijuna kuna za kamate na taj doprinos obračunat na 14,3 milijuna kuna.

I na kraju kada bi Grad Zadar dobio zakonsko pravo naplate komunalnog doprinosa od Sarag Gaženice, pitanje je kome bi ga naplatio. Pitanja o tome koliko ima više smisla ugovor o koncesiji za komercijalni centar, postavili smo novom ravnatelju Lučke uprave Zadar koji je naslijedio i probleme s koncesionarima u Gaženici.