Društvo Crvenog križa Zadarske županije, u povodu Dana darivatelja krvi 25. listopada, organiziralo je danas svečanost dodjele priznanja za 34 jubilarna darivatelja krvi, one koji su tijekom ove godine krv donirali 35., 50 ili 75. put!

Mnogi od njih, poput Jasminke Mikać iz Sv. Petra, krv su počeli darivati u Domovinskom ratu.

- Tada su se masovno organizirale dragovoljne akcije darivanja, javilo se mnogo nas iz Sv. Petra. Nažalost, to se sada svelo na svega nekoliko nas koji darujemo krv, kaže Mikać.

Jedan od darivatelja koji su primili priznanje za 75. darivanje je ujedno i jedan od najpoznatijih darivatelja na prostoru županije, voditelj Aktiva u Ljupču Mladen Dušević. Ovog ljeta to je napravio posljednji je put, budući da zbog navršene 71 godine prelazi starosno ograničenje.

- Prvi put sam ju darovao kao student u Varaždinu. Zbog traume iz djetinjstva bojao sam se igle no sve je dobro prošlo i evo u tome sam ostao cijeli život, preko 50 godina. Želio bih naglasiti kako krv treba davati redovito, a ne kada je potreba ili nekome zatreba. Često je tada već prekasno, ističe Dušević, koji kaže da je davanje krvi jedan od razloga i njegove današnje vitalnosti.

Svim darivateljima čestitali su predsjednici županijskog i gradskog Crvenog križa Davor Dorčić i Šime Lisica, kao i dožupan Šime Vicković, koji je istaknuo njihovu ulogu u Domovinskom ratu, ali i u turističkim sezonama, kada je zbog većeg broja prometnih nesreća potrebna velika količina krvi.

- Pohvalio bih vas i zbog suradnje s civilnom zaštitom, ulogom koju se u posljednje vrijeme imali pri organiziranju cijepljenja protiv koronavirusa, ali i zbrinjavanja izbjeglica iz Ukrajine, s kojima ste svakodnevno u kontaktu.

Inače, ove je godine na području Zadarske županije donirano 4.724 doze krvi, od čega na području Grada Zadra 3.888.

75 darivanja: Mladen Dušević, Damir Mišković, Dragan Pečnik, Ivan Selin.

50 darivanja: Joso Baričević, Ozren Bičić, Nikola Bilan, Denis Bračić, Slobodan Kolevski, Antonio Košćica, Marijo Krapić, Vlatko Majić, Ivan Marinović, Robert Milak, Mile Nimac, Branko Orkaš, Damir Pankasz, Dražen Pijaca, Zvonimir Ražov, Pave Sorić, Nikica Sulen, Tomislav Surać, Josip Škiljić, Franjo Špalj, Boris Štulić, Branimir Tokić, Tomislav Uremović, Ante Zdrilić.

35 darivanja: Vanja Bobanović, Diana Gracin Petrović, Zvjezdana Lukin, Jasminka Mikać, Nataša Mikas, Ivana Zubčić.