Dječji vrtić "Sunce" od 18.- 22. listopada ugostio je predstavnice partnerskog vrtića Ledina iz Ljubljane. Tijekom boravka u Zadru, za ravnateljicu vrtića Ledina Lučku Postružin i odgojiteljicu Andreju Kuder, ravnateljica Mirjana Miočić i stručno-razvojni tim Dječjeg vrtića "Sunce" osmislili su bogat program.

Tako su se gošće iz Slovenije imale priliku upoznati s organizacijom rada Dječjeg vrtića "Sunce", obići područne objekte s pedagoginjama, upoznati se s načelima odgojno-obrazovnog rada ustanove. U četvrtak 20. listopada gošće iz Slovenije susrele su se i s predstavnicom Grada Zadra Ivanom Perić Zrilić, voditeljicom odsjeka za odgoj u Upravnom odjelu za odgoj i školstvo, koja im je predstavila način financiranja ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja u Republici Hrvatskoj na primjeru Grada Zadra.

Istaknula je kako su plaće odgojitelja, stručnih radnika te administrativnog i tehničkog osoblja u RH različite od grada do grada jer se sustav predškolskog odgoja i obrazovanja pretežito financira iz proračuna jedinica lokalne samouprave. U Zadru su pak plaće u skladu sa Zakonom o predškolskom odgoju i obrazovanju. Na susretu se uspoređivao hrvatski i slovenski sustav i razgovaralo o načinu rada odgojitelja, izravnom i neizravnom radu, programima, materijalnim uvjetima i ostalom.

Program mobilnosti gošći obuhvatio je i izlet sa djecom, roditeljima i odgojiteljima povodom proslave rođendana NP Paklenica uz stručno vodstvo prof. biologije Biljane Agić, čime su imale uvid u razinu partnerstva koje se njeguje u Dječjem vtiću "Sunce". Svi sudionici ove suradnje također su imali priliku čuti i prezentaciju rada ljubljanskog Vrteca Ledina te pobliže upoznati posebnosti njihovog odgojno-obrazovnog sustava. Gošće su sudjelovale i na edukaciji koja se istovremeno održavala u Ustanovi pod nazivom "Emocionalni izazovi u radu s djecom" te su obišle povijesne znamenitosti našega divnog grada, ističe ravnateljica DV Sunce Mirjana Miočić.

- Izuzetno smo počašćene ovom suradnjom. Način na koji smo dočekane od strane samog Dječjeg vrtića "Sunce" te voditeljice odsjeka za odgoj u Upravnom odjelu za odgoj i školstvo nas je oduševio. Za nas je osmišljen bogat program koji nam je dao uvid u odgojno-obrazovni rad Ustanove te Upravnog odjela za odgoj i školstvo. Posebno nas je dojmio izlet u NP Paklenica, gdje smo boravile s tri vrtićke skupine djece, njihovim roditeljima i odgojiteljima, kao i sam obilazak predivne jezgre grada. Hitchcock je zaista bio u pravu, zalazak sunca je čaroban. Sigurno je da ćemo se ovako sjajnom domaćinu vratiti, ali prije našeg povratka želimo u našem Vrtecu Ledina ugostiti Dječji vrtić "Sunce", Zadar, naglasila je ravnateljica Dječjeg vrtića Ledina, Lučka Postružin.