Rezultati prvih mjerenja kvalitete zraka s mobilne postaje splitskog Zavoda za javno zdravstvo večeras u 19 sati su uredni. Postaja se nalazi u blizini požarišta na deponiju Diklo. 

- Postavili smo automatsku postaju za mjerenje kvalitete zraka koja od plinova mjeri amonijak i sumporov vodik koji su produkti pirolize, odnosno raspadanja otpada na odlagalištu, i plinova koji su posljedica oksidacije, odnosno gorenja. Prvo mjerenje pokazuje da nema prelaska graničnih vrijednosti. Također, postavili smo uređaj za sakupljanje letećih čestica aerodinamičkog promjera 10 mikrona. U laboratoriju ćemo određivati sastav tih čestica, odnosno maseni udio teških metala, a rezultati će biti poznati za dva dana. Svaki dan ćemo uzimati uzorke i do okončanja ove situacije objavljivat ćemo ih na stranicama Zavoda za javno zdravstvo Split, rekao je Nenad Periš, voditelj odjela za ispitivanje kvalitete zraka tla i buke Zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske zupanije. 

Podsjetimo, požarište je danas uz zapovjednika JVP Zadar Željka Šoše i direktora Čistoće Johna Ivana Krstičevića obišao gradonačelnik Branko Dukić te su dogovorena mjerenja kvalitete zraka. Danas je tijekom obilaska požarišta istaknuto kako nema opasnosti od širenja vatre van područja deponija, te je ukazano na procedure gašenja ovakvih požarišta.

I večeras pripadnici vatrogasne postrojbe i DVD-a uz djelatnike Čistoće i mehanizacije aktivno rade na gašenju i nastavit ce tijekom noći.