Policijski službenici Kriminalističko-obavještajnog odjela Službe kriminalističke policije Policijske uprave zadarske dovršili su kriminalističko istraživanje nad ženskom osobom u dobi od 39 godina te dvije muške osobe u dobi od 41 i 51 godina zbog počinjenja kaznenih djela iz domene kaznenih djela protiv računalnih sustava, programa i podataka na štetu trgovačkog društva sa sjedištem na širem riječkom području.

Kriminalističkim istraživanjem osnovano se sumnja da je 39-godišnjakinja kao zaposlenica u automat klubu na širem zadarskom području, po prethodnom zajedničkom dogovoru, tijekom kolovoza prošle godine omogućila dvojici osumnjičenika da iz dva aparata za igre za sreću uklone originalne memorijske module te u iste utore ulože prepravljene module, kako bi izmijenili i učinili neuporabljivim originalne računalne podatke, a uz pomoć reprogramiranih memorijskih modula koje je posjedovao i reprogramirao 51-godišnjak. Na navedeni način su manipulirali računalnim podacima dva automata za igre na sreću, uslijed čega je došlo do odstupanja od uobičajenog koeficijenta isplatnosti dobitaka.

Uz pomoć izmijenjenih računalnih podataka na dva aparata za igre na sreću. 7. kolovoza prošle godine, osumnjičena je u dva navrata podignula nepripadajuće dobitake, svaki u novčanom iznosu od 20 tisuća kuna, koje je zadržala za sebe. Nadalje, 41-godišnjak je u studenom prošle godine uz pomoć tako izmijenjenih računalnih podataka na dva aparata za igre na sreću u tri navrata podizao nepripadajuće dobitake, u ukupnom iznosu većem od 64 tisuću kuna.

Tijekom višemjesečnog opsežnog kriminalističkog istraživanja proveden je očevid te vještačenja aparata kao i druge potrebite mjere i radnje, a temeljem naloga Županijskog suda u Zadru na širem riječkom i biogradskom području, jučer su provedene pretrage doma i drugih prostorija te vozila koje osumnjičeni koriste, gdje su pronađeni i oduzeti predmeti kaznenog djela.

Zbog sumnje da su počinili ukupno sedam kaznenih djela računalne prijevare, protiv svih troje osumnjičenih, nadležnom državnom odvjetništvu podnesene su kaznene prijave, dok je protiv 51-godišnjaka podnesena i kaznena prijava zbog sumnje da je počinio dva kaznena djela zouporabe naprave, te su jučer, 25. listopada u večernjim satima predani u pritvorsku jedinicu.