Sarag i Max plastika dobili su na natječaj koncesije za suhu marinu i gradnju komercijalnog centra u vrijeme ravnatelja Lučke uprave Zadar (LUZ) Emila Bilića 2016. godine. Na početku mandata novog ravnatelja Željka Kneževića njihovo postojanje svodi se na to je li plaćaju ili ne plaćaju koncesijsku naknadu.

Uz ZIPO, hrvatsku firmu turske kompanije Global Ports Holding koja ima koncesiju na putničku zgradu koja se pokazala spasonosnom i najmanje spornome i Luku s prioritetnom koncesijom, dva najveća koncesionara nisu ništa napravili u Gaženici. U LUZ-u prate njihove financijske probleme sudeći prema službenim informacijama koje nam je prenio novi ravnatelj Lučke uprave.

Kneževiću smo uputili novinarski upit za dugove i blokade koncesionara Sarag Gaženica, Max plastike, koja je u međuvremenu preuzela Sarag Gaženicu, te obje te firme koje su dobile koncesiju za parkiralište.

Tvrtka Sarag Gaženica d.o.o. nije u blokadi. Prema informacijama s kojima raspolažemo, do privremene blokade je došlo od strane Hrvatskih voda i to zbog isporuke računa na krivu adresu, kao posljedica promjene u vlasničkoj strukturi. Troškovi su podmireni početkom listopada. Lučka uprava Zadar konstantno inzistira na informacijama o trenutnom statusu projekta, a isto tako vodi računa o obvezama koncesionara po pitanju plaćanja naknada za koncesiju, istaknuo je ravnatelj LUZ-a.

Božidar Longin, Rebeka V. Pevec i Željko Knežević u Gaženici

Prema službenim informacijama, sve obaveze Sarag Gaženice, zaključno s 31.12.2021. su podmirene, i dio obveze iz 2022. godine. Iznos koncesije je 223.170,30 kuna godišnje za fiksni dio. Ni Max plastika nije u blokadi kako je to bilo objavljeno. „ Stanje duga je 31.12.2021. godine bilo 834.598,13 kuna. Upravno vijeće LUZ-a na prijedlog ravnatelja Škifića donijelo je odluku o oprostu naknade za 2020. i 2021. godinu u visini od 560.000,00 kuna, zbog razloga nemogućnosti ishođenja građevinske dozvole od strane koncesionara te obveze LUZ-a kao davatelja koncesije. Na današnji dan dug za ovu koncesiju iznosi 376.703,62 kuna po obvezama iz ove godine. U ovoj godini podmirene su obveze u iznosu od 270.000 kuna, dok je ukupno dosada po ovoj koncesiji naplaćeno oko 930.000 kuna, ustvrdio je u pisanom očitovanju ravnatelj LUZ-a.

Ledina predviđena za gradnju komercijalnog centra za koji je građevinska izdana 2019. godine

Koncesija za parking dana je zajednici ponuditelja Sarag i Max plastika, podsjeća Knežević. Ovaj koncesionar je na dan 31.12.2021. godine imao dug od 430.000 kuna, a u ovoj godini se stanje znatno popravilo. Naime, u 2022. godini podmireno je 543.000 kuna koncesijskih naknada, nešto više od 53.000 kuna zateznih kamata za kašnjenja u plaćanju, sve temeljem obveza nastalih tijekom 2020., 2021. i 2022. godine. Preostali dug je minoran i odnosi se na nadoknadive troškove električne energije te iznosi 2.636 kuna., navodi ravnatelj Knežević.

Postavlja se pitanje smisla ovih koncesionara i ugovora koji bi ih trebali obavezati da naprave ono zašto su dobili koncesiju.

Nadzor i provođenje ugovora očito je u ovom slučaju više politička negoli pravno-ekonomska kategorija o kojoj bi trebalo voditi računa Upravno vijeće LUZ-a na čelu s Božidarom Longinom.