Na tekst objavljen na portalu 057info danas je reagirao predsjednik Gradskog vijeća Marko Vučetić, čije reagiranje prenosimo zajedno s izvornim tekstom.

- Javna tribina o statusu Znanstvene knjižnice u Zadru, sazvana za 3. 11. u 17 sati u Velikoj vijećnici Grada Zadra, nije, kako je napisano na Vašem portalu, da bi se „promijenilo javno mnijenje u odnosu na odluku s prošlog Gradskog vijeća", nego kako bi se započelo s kulturom dijaloga o bitnim temama za život Zadra, a jedna od tih tema je nesumnjivo i status Znanstvene knjižnice.

Moja namjera nije da, kao zaposlenik Sveučilišta u Zadru, u Gradskom vijeću donosim odluke koje pogoduju Sveučilištu, niti da, na javnim tribinama, lobiram za takve odluke. To sam, uostalom, dokazao i na prošloj sjednici Gradskog vijeća kada sam glasovao protiv prijedloga za promjenom osnivačkih prava nad Znanstvenom knjižnicom, stoga je glavna teza članka potpuno pogrešna. Da sam tada glasovao za, suzdržano, ili da uopće nisam glasovao, danas bi osnivačka prava nad Znanstvenom knjižnicom imalo Sveučilište u Zadru. I to isključivo zbog toga što ja tako hoću. Prilika za to je, dakle, bila idealna - sve je ovisilo o meni.

Jasno mi je da živimo u vremenima bezumnog politiziranja i demonstriranja sirove snage koja institucije i ustanove vidi kao politički plijen, a ljude kao poslušna bića, zato je sasvim izgledno, pogotovo ako uzmemo u obzir dosadašnji način djelovanja ministrice Nine Obuljen Koržinek, gotovo predvidljivo da na sutrašnju javnu tribinu neće doći oni koji ne smiju doći. No i to ću shvatiti kao poruku i sudjelovanje na tribini, ali, kako se to teološkim rječnikom kaže, kao znakovito sudjelovanje u odsutnosti. Takva sudjelovanja u odsutnosti nisu ništa manje značajna.

Sutra se ne donosi politička odluka, nego se, u formatu koji jamči da ne dođe do politiziranja struke, raspravlja o statusu i budućnosti ove ustanove - na svim razinama i od strane svih koji o ovome nešto mogu reći. Hoće li politike uspostavljanja dominacije prepoznati ovu tribinu kao priliku za pokaznu vježbu nad kime su sve uspostavili kontrolu? Možda hoće, ali to je irelevantno, to ionako već znamo, navodi se u reagiranju.

RANIJE

Iz Odjela Grada Zadra upućen je poziv uime predsjednika Gradskog vijeća, Marka Vučetića, organizatora javne tribinu na temu - Status Znanstvene knjižnice Zadar. Javna tribina održat će se 3. studenog s početkom u 17 sati u Velikoj vijećnici Grada Zadra.

To je način na koji Vučetić kao sveučilišni profesor želi promijeniti javno mnijenje u odnosu na odluku s prošlog Gradskog vijeća Zadra kojom je odbijen prijedlog za to da Sveučilište preuzme Znanstvenu knjižnicu.

U toj odluci s glasom protiv, Vučetić je bio jezičac na vagi. Gubitak osnivačkih prava za sada ne bi puno značilo osim da Grad više ne bi financirao rad te ustanove s više od pet milijun kuna, nego će se to prebaciti na Sveučilište u Zadru koje novac dobiva preko Ministarstva znanosti.

Iako Sveučilišna knjižnica postoji kao ustrojbeno zasebna jedinica, daleko je ona od one prave Sveučilišne knjižnice za koju treba izgraditi zgradu. Kao što Znanstvene knjižnica ima v.d. voditeljicu Marijanu Senkić-Klapan tako je u tom statusu vršiteljice dužnosti Sveučilišne knjižnice Natali Hrunčev.

Sveučilišna knjižnica sastoji se od manje odjelnih knjižnica, a najveća bi bila Znanstvena knjižnica koja ostaje u istoj zgradi s najvećom čitaonicom i knjižnim fondom. Ako prijeđe pod Sveučilište, ostat će bez obaveznog primjerka svih izdanja koje je kao Znanstvena knjižnica dobivala besplatno.

No, to je ionako politički dogovor u kojem je iza zatvorenih vrata sudjelovala ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, a nakon što je sa Sveučilišta upućeno pismo namjere za preuzimanjem za koje je javnost doznala kao svršen čin.

Kako je u međuvremenu došlo do promjena unutar tzv. oporbe, osobito Kluba SDP-ovih vijećnika koji žele biti konstruktivni, predsjednik Gradskog vijeća mogao bi dobiti zasluge za dobro odigranu dvostruku ulogu. Davor Aras je kao predsjednik Gradskog vijeća Zadra zaustavio prijenos Znanstvene knjižnice pod Sveučilište, a Marko Vučetić će, kako stvari stoje, potpisati tu odluku.