Uoči današnje tribine u Gradu Zadru o sudbini Znanstvene knjićnice, koju je sazvao predsjednik GV Marko Vučetić, gradonačelnik Branko Dukić priopćenjem je obrazložio zašto neće sudjelovati na njoj.

Ispričavajući pismeno svoj nedolazak, gradonačelnik održavanje te tribine smatra nepotrebnom podsjećajući kako se o temi višekratno javno i putem medija raspravljalo te su tijekom tih rasprava, a i u pisanim materijalima pripremljenim za Gradsko vijeće, jasno i u cijelosti iznesene inicijative, mišljenja i stavovi baš svih sudionika pozvanih na tribinu.

„Nažalost, od svega izrečenog i napisanog o Znanstvenoj knjižnici u Zadru u fokusu su ostale tek Vaše politike banalnosti zla, uvrede na osobnoj razini i Vaše glasovanje protiv onoga za što se zalažete", naveo je gradonačelnik i negirao najavu organizatora o formatu tribine koji jamči da ne dođe do politiziranja struke, a s obzirom na činjenicu da su u većini pozvanih političari.

„Osim pozvanih predstavnika Sveučilišta, Hrvatskog knjižničnog vijeća i v.d. ravnateljice Znanstvene knjižnice koju ste u svojim nastupima sustavno omalovažavali, te dijela članova Upravnog vijeća koji dolaze iz redova djelatnika ustanove, svi ostali pozvani sudionici su političari ili od politike postavljeni u to Upravno vijeće", podsjetio je Dukić i osvrnuo se na jučerašnju najavu tribine u medijima od strane Marka Vučetića: „Jučer ste u javnosti unaprijed osudili svakoga tko se danas ne pojavi na tribini i pripisali to demonstriranju sirove snage. Smjeti i htjeti nije isto. Dozvolite onima koji imaju drugačije mišljenje slobodu odlučivanja kroz ne htijenje kakvu vi niste imali hrabrosti ni želje iskazati prilikom glasovanja o statusu Znanstvene knjižnice. Zato jer niste smjeli ići kontra onih koji su Vam omogućili i ovakvu političku moć nametanja vlastite istine."

Gradonačelnik je ponovio kako je stav Gradske uprave o temi tribine jasan i višekratno iskazan, obrazložen i raspravljen i neće se promijeniti jer iza njega stoje argumenti i činjenice.

„Poznat je i stav Sveučilišta i Hrvatskog knjižničnog vijeća. I Vaš također, i svih klubova vijećnika. To što želite vratiti raspravu na početne pozicije nakon što ste je doveli do zida - pohvalno je. Ovo je problem kojem ste vi uzrok, a ne rješenje. Drugima ostavite pojedinačno na volju hoće li u njemu sudjelovati. Hoćete li ga riješiti ovom tribinom, ne znam i ne vjerujem. Ipak, u tome Vam želim uspjeh, a konstruktivnu raspravu i kulturu dijaloga na koje pozivate sačuvajte za vođenje sjednica Gradskog vijeća.", zaključio je u svom dopisu gradonačelnik.