Vršnjačko nasilje koje se dogodilo u osnovnoj školi Biograd prošlo bi ispod radara javnosti da nije bilo roditelja dječaka koji su o tome izvijestili medije.

Pritisak medija doveo je do inspekcije koja je zapravo cijeli slučaj stavila pod tepih nalazom koji kaže da nadležni nisu postupili po protokolu. A tko je odgovoran - tu počinje i završava cijela priča.

Odgovornost je institut koji se kod nas može eventualno utvrditi sudom. U ovom slučaju, ravnatelj škole Joško Brtan ne da je ne želi na sebe preuzeti, nego sudeći prema prošlotjednoj objavi Nove TV, on se i dalje bahati.

Trojica članova Školskog odbora svi redom zaposlenici Grada Biograda dali su neopozive ostavke. Napravili su to po nalogu gradonačelnika Ivana Kneza koji je time poslao jasnu političku poruku i ogradio se od ravnatelja škole kojeg bira Školski odbor. Ostavku su podnijeli Drina Bešenić, Paula Rogić Dubravica i Ivan Čupić.

Nije to puno uzbudili županijskog pročelnika Ivana Šimunića koji je na novinarski upit odgovorio:

Sukladno zakonskim ovlastima, Zadarska će županija imenovati tri nova člana Školskog odbora. Škola je dužna raditi po Rješenju prosvjetne inspekcije, što će sasvim sigurno i učiniti, napisao je Šimunić.

Prosvjetne inspekcije u svom je rješenju kazala da moraju postupiti po protokolu oni koji su znali što se dogodilo, koji su to negirali i koji nimalo nisu pomogli u posljedicama stresa i traume koje je prošao dječak i njegova obitelj.

Nema ni osude po protokolu tog čina. Kako će ga i biti kada pojedinci nastavnici te škole govore kako su se oni samo štipali, a mediji su to napuhali. Sramota za odgojno- obrazovnu ustanovu što škola mora biti ali nju čine djece, nastavnici, roditelj. Prosvjetne vlasti drže  se protokola a ne stvarnosti u kojoj bi trebalo biti kazne, isključenja i smjene odgovorne osobe. Jer inspekcija je, ako ništa drugo, ustanovila da je vršnjačko nasilje počinjeno.