Umjesto popisa svih odobrenih projekata, koji se očekivao još u kolovozu, Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine danas je tek objavilo listu dosad potpisanih ugovora za energetsku obnovu višestambenih zgrada.

Ugovaranjem 42 projekta dodijeljeno je gotovo pola predviđene alokacije od 300 milijuna kuna. Višestambene zgrade za koje su dosad potpisani ugovori o energetskoj obnovi nalaze se u 15 hrvatskih županija, a najviše ih je, njih 6, u Karlovačkoj županiji, dok se financijski najteži projekt, u iznosu od 23,5 milijuna kuna, odvija u Zagrebu.

Na listi su i dva zadarska projekta, a oba je prijavio jedan od tzv. malih upravitelja - Nova suha, koji je dobio velike iznose za energetsku obnovu zgrada u Ulici Ive Senjanina te na Putu Murvice.

Projekt u Ulici Ive Senjanina obuhvaća zgrade na kućnim brojevima 2, 4, 6, 8, čiji će stanari dobiti povećanu toplinsku zaštitu vanjskog zida i ravnog krova te novu vanjsku stolariju. Projekt predviđa i ugradnju dizala, a njegova ukupna vrijednost je 11,5 milijuna kuna, od čega 6,8 milijuna kuna predstavljaju bespovratna sredstva.

Na Putu Murvice obnovit će se zgrade nasuprot vatrogasnog doma, na kućnim brojevima 37 i 39. Uz ranije navedene stavke, ovaj projekt obuhvaća i povećanje toplinske zaštite stropa iznad vanjskog zraka. Njegova ukupna vrijednost je 3 milijuna kuna, od čega je nešto više od 1,5 milijuna kuna Nova suha dobila bespovratno.

Kako nam je ranije rekao direktor Miloš Radulović, na poziv Ministarstva prijavili su 23 projekta čija je ukupna vrijednost preko 80 milijuna kuna. Dok cijene građevinskih radova rastu, čekaju se nove informacije o njihovim kao i projektima ostalih zadarskih upravitelja koji su prošli na najbržem prstu Ministarstva. Podsjetimo, putem sustava fondovieu (eNPOO) zaprimljeno je 235 projektnih prijedloga u ukupnoj vrijednosti od 600 milijuna kuna, što je tek polovica od osiguranog iznosa.