(Ne)donošenje proračuna pitanje je opstanka vlasti koja ga predlaže, a zadarski HDZ koji je već iskusio tu opasnost na posve ga različiti način priprema.

U Zadarskoj županiji kojoj prvi put nije izglasan rebalans ovogodišnjeg proračuna, prvi put su prijedlog proračuna stavili na e-savjetovanje. Jedna od EU birokratskih forma koja se, pozivanjem prava na pristup informacijama pokazala promašena. I kada su u pitanju druge odluke i zakoni, a kamoli kad se radi o temeljnom funkcioniranju izvršne vlasti.

SDP-ov Jure Zubčić kao najbolje upućeni vijećnik u funkcioniranje lokalne uprave i samouprave bio je iznenađen informacijom da je županijski proračun na savjetovanju. Istodobno ga vijećnici koji o njemu odlučuju nisu dobili. Zubčić pritom ima pohvalu za županijsku službu koja se drži zakona i roka od 15. studenog do kada taj nacrt mora biti gotov i poslan vijećnicima.

U Županiji su iz nekog razloga doživjeli prosvijećenje oko proračuna koji kao spada u one „planske dokumente kojima se utječe na interese građana i pravnih osoba potrebno provesti savjetovanje s javnošću". Kao da građani mogu na njega utjecati svojim primjedbama. Postoji zakon o proračunu i revizija njegova izvršenja.

Niti vijećnici ne znaju kako se i po kojim pravilima sastavlja proračun, što su lani pokazali oporbeni vijećnici Grada Zadra. S njima HDZ već treći petak sastanči i pregovora oko navodnog prava po kojem oni mogu kreirati proračun u iznosu od 15 posto. Umjesto da budu kontrolori izvršene vlasti i trošenja planiranog proračuna, vijećnici o čijim glasovima ovisi hoće li se ili neće proračun usvojiti, stavljaju se u poziciju izvršne vlasti. A onda govore da oni nisu izvršna vlast i traže da im se 450 tisuća kuna za projektnu dokumentaciju za javnu garažu prebaci u proračun za 2023.

To je jedan od famoznih amandmana SDP-a koji spada u rubriku neznanja. Dakle, područje Ravnica nije razriješeno između državne i gradske vlasti, nije napravljen niti jedan dokument koji je samo opravdanje da se na tom prostoru ništa ne promijeni, a kamoli vlasništvo. Da bi se išta pokrenulo na putu do projektne dokumentacije koji je, prema procjenama novinara koji ga prati od samog početka, dug najmanje dva mandata gradske vlasti.

Bilo bi pošteno da SDP prebaci taj iznos pročelnici Dini Bušić da ne mora uzalud žicati od Ministarstva kulture novac za sanaciju urušenog zida na ulazu u Park kraj famoznih Ravnica.
Gradske vlasti, kako doznajemo, ne planiraju prijedlog proračuna za 2023. staviti na savjetovanje, što je napravila Zadarska županija u kojoj je očito sve dogovoreno, a župan Božidar Longin može u miru provesti svoj godišnji odmor.