Osnovna škola Šime Budinića nema sustav mehaničke ventilacije za dobavu svježeg zraka, a s obzirom na veliki broj djece u prostorijama stvaraju se visoke razine CO2, što utječe na produktivnost i zdravlje učenika i osoblja te uzrokuje osjećaj zagušljivosti i pridodaje osjećaju neugodnog mirisa u prostoru. Provjetravanje je izvedeno otvaranjem prozora, što je neprimjereno u pogledu toplinske ugode učenika i osoblja te potrošnje energije s obzirom na temperature zraka zimi i velikoj količini zraka potrebnoj da bi zrak u prostorijama bio dovoljno svjež i dovoljno niske razine CO2, stoji u izvješću o provedenom energetskom pregledu škole, nakon kojega je Grad Zadar pokrenuo postupak energetske obnove zgrade.

Na stranicama Gradske uprave objavljen je postupak javne nabave za izradu glavnog projekta energetske obnove prema pasivnom standardu. Sami projekt procijenjen je na vrijednost od 400.000 kuna, a tek će se nakon njegove izrade vidjeti koliko će koštati sama energetska obnova.

Škola je izgrađena 1973. godine (dio sa dvoranom 1978.), u njoj je zaposleno oko 100 djelatnika a nastavu pohađa oko 950 učenika u 40 razrednih odjela. Nastava je organizirana u dvije smjene i traje od 8 do 20 sati. Energetskom obnovom planira se riješiti problem loše kvalitete zraka, ali i smanjiti potrošnju električne energije za najmanje 50 posto.

Trenutačno se prostorije griju željeznim radijatorima, dok je kotlovnica na lož ulje smještena u podrumu zgrade. Cjevovodi su neizolirani što znači da se zbog izrazito visoke temperature značajan dio energije gubi na putu do željene prostorije. Energent je neobnovljiv izvor energije s visokom emisijom CO2 i faktorom primarne energije.

U objektu nije ugrađen centralni sustav hlađenja nego su u pojedine prostorije instalirani klima uređaji. Projektom će se osim zagrijavanja riješiti i problem učinkovitog rashlađivanja prostorija.