Specijalna ortopedska bolnica Biograd, prema sadašnjem prijedlogu tzv. reforme zdravstvenog sustava, neće prijeći pod okrilje Države nego će zadržati osnivača Zadarsku županiju. Na proljeće se govorilo da će Država uzeti sve pod svoje okrilje osim doma zdravlja, a prema najnovijem prijdlogu zakona, od 2023. sve ostaje po starom za Psihijatrijsku bolnicu Ugljan kao i za Specijalnu bolnicu  za ortopediju Biograd.

Biogradska bolnica tako će i dalje biti ortopedsko središte Dalmacije za koji se mjesecima čeka na operaciju. Osobito nakon što su dvojica ortopeda iz splitskog KBC-a zaposlila se u biogradsku bolnicu a treći se vratio u Biogradu. Istina da pacijenti sa splitskog područja, umjesto da dođu u biogradsku bolnicu na kontrolu, pozivaju se u privatnu polikliniku jednog od njih.

Zbog velikog pritiska pacijenata i liste čekanja, ravnatelj biogradske bolnice, Mate Kutleša založio se na povećanju operativnih kapaciteta. Rezultat toga su rekordi.

 - Krajem rujna smo prebacili brojku od 1200 operacija koliko ih je bilo lani, a do kraja godine to će biti rekordnih 1 600 operacija, pohvalio se ravnatelj Kutleša.

Još kad bi te brojke bile adekvatno plaćene od strane HZZO- a onda biogradska bolnica ne bi imala financijskih problema.

Ta 70 godina postojeća ustanova ima u svom vlasništvu terene koji prema nekim procjenama vrijede 40-ak milijuna eura. Međutim, te su nekretnine samo potencijal koji bi se mogao pretvoriti u novac od prodaje. Tada bi ga biogradska bolnica mogla uložiti u povećanje standarda za pacijente, kapacitete, kadrove te opremu. I ne bi ovisili o mrvicama HZZO-a.