Vijećnik Akcije mladih Marko Pupić Bakrač sa svojim pitanjem o kadrovskoj devastaciji zadarske bolnice igrao je u kupe, a pročelnik za zdravstvo Marko Kolega odgovorio je u špade.

- U Općoj bolnici Zadar zadnjih pet šest godina događa se veliki odljev kadra, liječnika i medicinskog osoblja koji je dodatno eskalirao posljednjih godinu dana. Uz odlaske sve više postaju problem i natječaji za popunjavanje radnih mjesta za koje nema prijava ili bolje rečeno nema ni približno dovoljno prijava. Na ispomoć oko dežurstava dolaze nam specijalisti iz drugih sredina, Osijeka, Dubrovnika, itd. U takvoj situaciji, gdje su gotovo svi odjeli kadrovski devastirani sve je manje onih koji u toj kadrovskoj oskudici i posljedičnom kaosu žele preuzeti odgovornost za upravljanje pojedinim odjelima. Tako se za šefove osam odjela u zadarskoj bolnici nitko nije javio. Radi se o kolapsu zdravstvenog sustava u Zadru i Zadarskoj županiji koji zahtjeva urgentne mjere. Da li se one poduzimaju i ako da, koje, pitao je Pupić Bakrač u vrlo argumentiranom pitanju.

Pročelnik Kolega ga je podsjetio kako Bolnica s ukupno 1 412 zaposlenih predstavlja najvećeg poslodavca u Zadarskoj županiji zbog čega je fluktuacija zaposlenika očekivana. Još jedan razred upisan u Medicinsku školu valjda bi trebao riješiti pitanje deficita medicinskih sestara koji postaje kroničan.

Pročelnik Kolega je ukazao i na trend izbora atraktivnih, da ne kažemo komercijalnih specijalizacija.

"Činjenicu da se mlađe kolege u današnje vrijeme rjeđe prijavljuju na natječaj za pojedine specijalizacije kao što je specijalizacija iz patologije i citologije, hitne medicine, anesteziologije i intenzivne medicine pa i kirurgije u odnosu na neke druge specijalizacije. Radi se zapravo o trendu na koji ne možemo utjecati", ističe Kolega uz podatak da je u Bolnici 71 specijalizant.

Bit će i onih koji se nakon položenog ispita neće vratiti u zadarsku bolnicu. Naravno da on ne može uime ravnatelja Željka Čuline odgovarati na pitanje zbog čega se poništavaju natječaji za specijalizacije za koje je bilo kandidata. A kamoli o odlasku specijalista u privatni sektor.
Resorni pročelnik nudi rješenje u tzv. reformi zdravstva koju najavljuje ministra Vili Beroš s kojom bi zadarska bolnica umjesto statusa županijske postala državna.

Kao da će se onda promijeniti kadrovska politika i utjecaj na to da Opća bolnica Zadar postane atraktivna za dolazak i ostanak liječnika u njoj.

Pacijenti su zapravo jedini kriterij loše usluga i čekanja, čekanja - a sve je to posljedica loše organizacije i upravljanja bolnicom. I zbog toga, ravnatelj Čulina na slično novinarsko pitanje o kadrovskoj devastaciji ne odgovara. Kako bi ravnatelj Bolnice pojasnio fenomen da je jedan kardiolog nedavno za 10 minuta pregledao sedmero pacijenata.

Pročelnik Kolega poručuje "kako nema razloga za zabrinutost građana".

- Zdravstvena usluga u Općoj bolnici Zadar pruža se i bit će i dalje dostupna svim građanima našeg grada Zadra, stanovnicima naše okolice, ostalih županija te pacijentima drugih zemalja, ističe Kolega.