Pravosuđe je ponovno pokazalo svoju sporost, ovaj put na izuzetno osjetljivom slučaju. Radi se o višestrukom seksualnom zlostavljanju i silovanju 15-godišnjakinje iz okolice Zadra, zbog kojeg su krajem srpnja osuđena šestorica mladića.

No do danas, tri mjeseca od njezinog izricanja, Županijsko državno odvjetništvo kao tužiteljstvo u tom procesu nije zaprimilo presudu, a bez koje ne žele donijeti odluku o mogućim žalbama na izrečene kazne.

Podsjetimo, nepravomoćnom presudom prvookrivljenik je osuđen na sedam godina zatvora, drugookrivljenik na dvije i pol godine, trećeokrivljenik na tri godine, a četvrtookrivljenik na godinu dana zatvora. Dvojica, koja su u vrijeme počinjena kaznenih djela bila maloljetna, puštena su na "uvjetnu" slobodu, jedan uz tri godine pridržaja maloljetničkog zatvora, a drugi uz obvezu psihosocijalnog tretmana i rada za opće dobro.

- Još uvijek nismo zaprimili presudu Županijskog suda u Zadru, kratko nam je odgovorio Denis Sokol, glasnogovornik i zamjenik županijskog državnog odvjetnika koji je vodio taj predmet. Naime, Sokol je ranije najavio kako će odlučiti hoće li se i protiv koga žaliti kada dođe pisani otpravak presude.

Prema Zakonu o kaznenom postupku, objavljena presuda mora se napisati i otpremiti za najkasnije mjesec dana, a taj se rok produljuje za dodatnih 30 dana ako je riječ o dužim raspravama. Jesu li i zbog čega prekoračeni zakonski rokovi, pitanje je koje smo uputili glasnogovornici suda Sandri Radanović, ujedno i predsjednici sudskog vijeća 29. srpnja koje je donijelo nepravomoćnu presudu protiv šestorice mladića. Dobili smo jedino ovaj odgovor:

- Obavještavam vas da je u navedenom kaznenom predmetu izrađen pisani otpravak presude, te je u tijeku otprema presude strankama.