Strukovna škola Vice Vlatkovića nema dovoljno novca za dovršetak kapitalnog projekta izgradnje nove automehatroničarske radionice, nabave specijalizirane opreme za školske radionice i laboratorije u Strukovnoj školi Vice Vlatkovića! Zbog velikog rasta prvenstveno opreme koja je potrebna centru, Zadarska županija odobrit će školi kredit od četiri milijuna kuna, kojim će se spriječiti da u pitanje dođe cijeli projekt regionalnog centra kompetentnosti, vrijedan šezdesetak milijuna kuna.

Nakon provedenih nabava, stoji u zahtjevu upućenom Županijskoj skupštini, škola se suočila sa situacijom da su cijene gradnje i nabava opreme ponuđene tijekom postupka nabave znatno veće planiranih i ranije procjene. Za izgradnju radionice nedostaje 267 tisuća kuna, za uređenje pristupa radionici 385 tisuća, a daleko najveća stavka je nabava opreme za radionicu - 2,7 milijuna kuna!

Uz ove troškove trebat će riješiti probijanje većih ulaznih vrata u školsku radionicu kako bi mogli ući CNC strojevi, završetak tri nabave iz projekta „Budi spreman i kompetentan" i dodatne radove u okolišu, čime se dolazi do tražena 4 milijuna kuna.

- Mi smo se poput svih škola koje provode ovakve projekte susreli s porastom cijena materijala za gradnju, ali i daleko više s cijenom opreme, koja je nakon izbijanja rata u Ukrajini enormno poskupila. Tu su i dodatni radovi školskom dvorištu uz novi objekt, koje bi se konačno zatvorilo i prestalo biti ulica, odnosno prolaz za građane i kućne ljubimce. Da nam županija na ovaj način nije izašla ususret, cijeli projekt je mogao doći u pitanje, kaže ravnatelj Tihomir Tomčić.

Rate od 200 tisuća kuna, koje će svaka tri mjeseca dolaziti na naplatu, u sljedećih pet godina pokrivat će Zadarska županija transferom iz proračuna, budući da škola nema sredstava za otplatu takvog kredita.

Nova automehatroničarska radionica u prizemlju će imati radionice za servisiranje motornih vozila i učionice za nastavu, dok će na katu biti kabinet za automehatroniku i robotiku. Osim u opremu za automehatroniku sredstva će se uložiti u CNC strojeve, Industriju 4.0, robotiku, Instalacije vode i grijanja i ostala deficitarna zanimanja čije stručnjake s nestrpljenjem očekuje tržište rada.