Današnjim danom završila je sezona velikih kruzera uplovljavanjem Aidablu, broda kompanije Aida Cruises, u Gaženicu.

Aidablu je stigao sa 1871 putnikom i 695 člana posade, doznajemo od Rebeke V. Pevec, generalne menadžerice Zadar International Port Operations koji je dobio koncesiju na putnički terminal u Gaženici.

Do sada je u Gaženici bilo 82 uplovljavanja kruzera s ukupno 122 630 putnika i 53 190 članova posade. Taj promet je, prema njezinim riječima, puno bolji u odnosu na prethodne dvije godine. Još kada se tome doda popunjenost kapaciteta brodova sa 76 posto s obzirom na COVID mjere koje su kruzing kompanije primjenjivale, znajući kako je to kada je industrija bila zaustavljena, onda je zadovoljstvo sezonom još i veće.

Za generalnu menadžericu koncesionara, sezona ipak nije gotova jer ima, kaže, nekoliko brodova u Mediteranu koji bi možda mogli promijeniti rutu i doći u Zadar gdje ih čeka slobodna luka i usluga. Priprema se i nova sezona za koju se zna da će 11 puta u Gaženici biti pod dva kruzera.

Kruzing sezona u Zadru nastavlja s malim kruzerom Athena koji od 21. studenog dolazit će svaki tjedna do kraja prosinca.

I dok je koncesionar ZIPO odgovoran za kruzing promet u Gaženici, Lučka uprava Zadar (LUZ) je nadležna za njihovo pristajanja u Zadarskom kanalu i uz Istarsku obalu. Iz LUZ-a su objavili podatke o prometu putnika na tim krstarećim hotelima do 30. rujna 2022. godine.

Promet putnika s brodova na kružnim putovanjima u periodu od 1. siječnja do 30. rujna 2022. godine na područjima kojima upravlja Lučka uprava Zadar bio je 119.990 sa 119 brodova. Prosječni broj putnika po brodu iznosio je 1.008.