Početkom sljedećeg tjedna krenut će potraga za izvođačem radova koji će urediti park na površini od gotovo 12 tisuća kvadrata između Ulice Kažimira Zankija i Puta Vrela. Jedan je to od dva velika projekta kojih je gradska uprava nedavno predstavila kao glavne sastavnice svog „zelenog" programa.

Nezavisni gradski vijećnik Rino Rados podsjetio je kako je projektu na ulazu u Bokanjac i Novi Bokanjac kroz amandman doprinijela Nezavisna lista Enia Meštrovića.

- Kad je izgledno da park u Ulici Kažimira Zankija uopće ugleda svjetlo dana? Koliko je izgledno da na Plovaniji bude stvarno napravljen još jedan park?, konkretna su pitanja koja je Rados na posljednoj sjednici Gradskog vijeća uputio Darku Kasapu, pročelniku Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo.

- U proračunu za ovu godinu predvidjeli smo inicijalna sredstva za izgradnju parka u Ulici Kažimira Zankija. Ta površina je najvećim dijelom vlasništvo Hrvatskih šuma, a ima također i nešto privatnih čestica. Temeljem DPU-a izradili smo idejni projekt, rješavamo imovinsko-pravne odnose, s Hrvatskim šumama postignut je dogovor, a prošlog tjedna krenuli smo u raspis natječaja za izgradnju parka. Ako sve bude u redu s javnom nabavom, očekujem da ćemo do Božića ili Nove godine imati izvođača radova. U prijedlogu proračuna za iduću godinu bit će predviđena sredstva od 2,5 milijuna kuna, kolika je procijenjena vrijednost izgradnje parka, odgovorio je Kasap.

Od pročelnika dodatno doznajemo kako će u ponedjeljak biti objavljeno prethodno savjetovanje, nakon čega slijedi i sam natječaj. Procijenjeno vrijeme trajanja radova je tri mjeseca, pa bi Zadar do ljeta trebao dobiti novu zelenu oazu. Do okončanja javne nabave Grad planira riješiti imovinsko-pravne odnose, odnosno otkupiti privatnu česticu i platiti Hrvatskim šumama naknadu za pravo građenja. Za te dvije transakcije predviđeno je oko 2 milijuna kuna.

Za otkup zemljišta za drugi park, onaj na Plovaniji, Grad će pak izdvojiti vrtoglavih 5 milijuna kuna. Ta površina od 9 tisuća kvadrata trenutno je u vlasništvu tvrtke "Odašiljači i veze".

- U razgovorima smo s njima te očekujemo da će jedna od točaka dnevnog reda iduće sjednice Gradskog vijeća biti prijedlog otkupa vlasništva zemljišta. U prijedlogu proračunu za iduću godinu bit će predviđena sredstva za realizaciju tog parka, najavio je Kasap dodajući kako će se nakon izrade cjelokupne projektne dokumentacije znati koliko će im još novaca trebati za samo uređenje te zelene rekreativne zone. Njezinom izgradnjom ovo područje na granici tri mjesna odbora više ne bi trebalo isključivo služiti kao glavni primjer betonizacije u Zadru.