Za Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata predsjednik Zoran Milanović sudjelovao je u mimohodu "Korak po korak" u Škabrnji.

U mimohodu je sudjelovalo oko 5 tisuća građana koji su krenuli s Trga dr. Franje Tuđmana i hodali do Centralnoga križa i Spomen obilježja za poginule u Domovinskom ratu na groblju sv. Luke gdje su pročitana imena stradalih, dok su djeca za svaku žrtvu položili ružu. Nakon polaganja vijenaca i završetka programa Milanović je napustio Škabrnju bez izjave za medije.

Za razliku od ministara kojih su novinari među ostalim zamolili za komentar okretanja leđa potpredsjednici vlade Anji Šimpragi prilikom njezinog jučerašnjeg posjeta Škabrnji, gdje je stigla u pratnji premijera Andreja Plenkovića.

- Mislim da pozitivne i dobre geste treba gledati pozitivno. Ne možemo dovijeka živjeti u mržnji. To su rane koje teško zacjeljuju, no treba krenuti dalje. Ako budemo gomilali negativnu energiju, za budući život i suživot neće biti dobro. Trebamo krenuti dalje zbog djece i budućnosti, istaknuo je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Na isto pitanje potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je kako razumije Škabrnjane, javio je Dnevnik.hr.

- Vrijeme podjela bi trebalo biti iza nas. Rane su još uvijek svježe, oni su to napravili iz emotivnih razloga, ne političkih. Još uvijek oni koji su to osmislili i napravili, neki jesu, ali nisu svi dovedeni pred lice pravde. Razumijem te ljude, ali 30 je godina nakon Domovinskog rata i moramo riješiti to pitanje jednom za svagda. Teški su to trenuci, no vjerujem da će biti bolje, poručio je Butković za Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.