Iako je odluka o izboru izvođača radova na rekonstrukciji i dogradnji Medicinske škole Ante Kuzmanića na Relji donesena 8. studenog, tek je 17. studenog objavljena na e-javnoj nabavi da će to raditi splitski Tromont za 38,6 milijun bez PDV-a, a s porezom 48,2 milijuna kuna Oni su od tri ponude na ponovljeni natječaj kojem je procjena vrijednosti bila 30 milijuna kuna.

U međuvremenu je skupština Zadarske županije donijela odluku kojom se Medicinskoj školi daje suglasnost za raspolaganje imovinom u svrhu nabave radova na prenamjeni, rekonstrukciji i dogradnji, ukupne vrijednosti 48.250.354,06 s PDV-om. Skupština je  u paketu donijela i odluku kojom se Medicinskoj školi odobrava kredit od 17 milijuna kuna, što bi trebao biti udio Zadarske županije od 18.8 milijuna kuna u financijskoj konstrukciji tog EU projekta od 48,2 milijuna kuna.

 Projekt je ugovoren prije dvije godine kroz Europski fond za regionalni razvoj kojim je Medicinska škola dobila 30 milijuna za Regionalni centar kompetentnosti u sektoru zdravstva.

Vizualizacija buduće Medicinske škole na Relji prema projektu Letilović - Pedišić

Ta je odluka naknadno uvrštena u dnevni red skupštine održane 14. studenog bez da su je oporbeni vijećnici puno problematizirali. Zanimalo ih zbog čega samo ponuda Erste banke, pa je pročelnik Ivan Šimunić rekao da to ide preko HBOR-a. Pitanje je bilo i visine kamate koje su za kreditne aranžmane Grada Zadra puno niže od 1.20 posto koliko iznosi kamata Erste banke. A nije nevažno da ta njihova ponuda važi 10 dana, a dostavljena je 26. listopada i to Agenciji ZADRA NOVA (preko koje je išla projektna prijava, op.a) a mi smo je dobili dva dana prije skupštine, primijetio je SDP-ov vijećnik Jure Zubčić.

Ni na odboru HDZ-a, taj prijedlog kojeg je branio dožupan Šime Vicković nije prošao lišo.  Nevjernicima je rečeno da će milijuni od EU propasti ako ih se na taj način ne iskoristi.
Pune dvije godine su prošle od početne konferencije a početak infrastrukturnih radova očekivao se u prvoj polovici 2021. godine.

Istarska županija i Grad Pula sami su izgradili za 61 milijun kuna novu zgradu Medicinske škole za nepune dvije godine.

Je li u Zadru itko problematizirao arhitektonski projekt koji je doveo do takvih zapleta oko  natječaja za rekonstrukciju stare zgrade nekadašnjeg đačkog doma i hotela za samce te njezine nadogradnje s pečatom arhitekata Ive Letilović i Igora Pedišića. Naravno da nije. Kada su EU novci u pitanju, onda je sve moguće pa tako i mega projekt koji će vjerojatno sutra biti nagrađen.

Pogotovo kada kredit idućih 15 godina vraćaju građani preko županijskog proračuna. Ali mora se utrošiti u 18 mjeseci što je još jedan rok pritisak za novu srednjoškolsku zgradu u Zadru,