U odsustvu vijećnika Nezavisne liste Enia Meštrovića i Akcije mladih, rebalans gradskog proračuna, s povećanjem od 20,2 milijuna kuna, usvojen je danas sa 16 glasova vijećnika HDZ-a i SDP-a te jedan glas protiv.

- Proračun kao ni rebalans nije moj i nemam odgovornost prema političkoj strukturi pa ću glasati protiv, objasnio je predsjednik Gradskog vijeća Marko Vučetić.

On je cijelu situaciju ocijenio mučnom zbog političke nedefiniranosti u kojoj se, prema njegovim riječima, vijećnici nisu u stanju niti sjetiti s kim su se dogovarali.

- HDZ, AM i NL Enia Meštrovića su se dogovorili oko KK Zadar, a SDP i HDZ oko rebalansa i toga da će grad Zadar koji je dosad bio poznat po atrakciji Kalmetini, od sada biti poznat po Radetinom bazenu. Radeta, pazi s kime se dogovaraš, HDZ-ovci imaju štih političkih predatora. Nemoj dopustiti da se Radetin bazen pretvori u rupu koja će se zvati Radetina, kao što je Kalmetina rupa Kalmetina. Istinski problem nije rebalans, koji je trebao biti dogovor između HDZ-a, AM i NL jer su oni taj proračun donijeli. Pravi problem nastaje oko budućeg proračuna. Idući tjedan sazvat ću sastanak svih koji kažu da nisu HDZ-ovci. To će biti prilika za autentičnu zadarsku priču. Hrvatska je zemlja koja propušta prilike, hoćemo li i ovu propustiti? Naravno da hoćemo jer smo očajni ljudi koji se uzalud nadamo i gledamo kako prevariti suradnika, poručio je Vučetić.

S njim se nije složio predsjednik Kluba HDZ-ovih vijećnika Damir Burčul koji smatra kako je i Vučetić trebao podržati rebalans.

- Kao čovjek koji je na listi SDP-a izgubio izbore od Dukića te čovjek kojeg narod nije doveo na mjesto na kojem je, već NL Enia Meštrovića kako bi bio balans između lijevih i desnih, Vučetić bi trebao sudjelovati u procesima, pogotovo što su neki izuzetno dobri. Apsurdno je uspoređivati Kalmetinu i Radetinu. Radeta je dobio trokut i zadovoljan je s tim, rekao je putem video poziva Burčul i nasmijao prisutne u vijećnici.

 - Ako ima Boga, Burčul mu može uputiti samo jedno pitanje: "Bože, treba li te izmasirati?" Radi se o masiranju i nerazumijevanju političkog procesa, replicirao je Vučetić.

Mati Lukiću (HSP) zasmetalo je spominjanje Boga, a što se tiče poteza predsjednika GO SDP-a Daniela Radete, smatra kako je to bio vrhunski politički manevar iako se, kako je sam rekao, zgraža suradnje sa SDP-ovcima.

- SDP je po prvi put u povijesti Zadra uspio uglaviti svoje politike u rebalans, dok ostali kmeče, a imali su istu priliku, istaknuo je Lukić.

Vučetić se s njim donekle složio.

- Ako se rebalans realizira, koji sam po sebi nije bitna stavka, on postaje bitan temelj za razvoj SDP-a koji postaje faktor i tu je Lukić u pravu. U ovakvim okolnostima nije moguće govoriti o koaliciji jer smo vidjeli da u raspravama čak i članovi nekih stranaka zaborave gdje pripadaju pa počnu braniti drugu, istaknuo je predsjednik Gradskog vijeća.

Gradonačelnik Branko Dukić naglasio je kako rebalans uključuje i osiguravanje sredstava za povećanje plaća djelatnicima, povećanje cijena energenata i kapitalne EU projekte. Istaknuo je kako su svi bili pozvani na pregovore te se oni koji se nisu odazvali, sada nemaju što ljutiti.