Bazenska školjka će iz Splita doći u Zadar, a iz zadarskog proračuna će se dva milijuna kuna preko Hrvatskog vaterpolskog saveza prebaciti u blagajnu Grada Splita.

To je najjednostavnija formula koja proizlazi iz političkih prepucavanja u kojim se krunskim pokazala ta školjka o kojoj ovisi razvoj SC Višnjik. Tako je to prikazao HDZ-ov vijećnik Davor Karlović govoreći o sportskoj demagogiji u kontekstu olimpijskog bazena na prošlotjednoj raspravi o rebalansu proračuna.

I umirovljeni splitski novinar Zdravko Reić "prodao" je u rujnu ove godine vijest o tome da će Zadar dobiti olimpijski bazen u kojem su Hrvati postali europski prvaci u vaterpolu. Već tada se govorilo o pismu namjere koje je gradonačelnik Branko Dukić uputio Hrvatskom vaterpolskom savezu u kojem je izvršni direktor HDZ-ovac Perica Bukić. Grad Zadar je u tom pismu iskazao spremnost ove godine platiti 2 milijuna kuna talijanskoj firmi za ugradnju bazena na Višnjiku i tri milijuna kuna HVS-u iduće godine.

Je li to bilo nakon aneksa ugovora kojim je splitski gradonačelnik Ivica Puljak tražio od Saveza povrat dva milijuna kuna na račun Grada Splita?

U tom dodatku ugovora koji je predočen splitskom Gradskom vijeću ne navodi se datum potpisivanja. Ali jeste u ugovoru kojeg je 2019. godine potpisao sa Savezom tadašnji gradonačelnik Andro Krstulović Opara. On je preuzeo obavezu da Split uplati 5 milijuna kuna u četiri rate te zadržavanje obje bazenske školjke.

Očekivano, Gradsko vijeće Splita u kojem postoje tri vanjska bazena odbilo je školjku navodeći kako Hrvatski vaterpolski savez nije u mogućnosti garantirati da će cijena instalacije bazena na trajnu lokaciju biti nepromijenjena nakon 1. travnja 2023. godine, što značajno  povećava troškove ugradnje, budući da najizglednija moguća lokacija neće biti spremna za ugradnju do prethodno navedenog datuma. Jednako tako, skladištenje i konzerviranje same bazenske školjke koje bi bilo neophodno, neminovno bi povećalo troškove Gradu Splitu.

Grad Zadar neće imati tih problema jer kako je kazao gradonačelnik Branko Dukić na prošlotjednoj sjednici Gradskog vijeća "u priču oko bazena smo se uključili jer imamo građevinsku dozvolu i sutra ga možemo ugraditi".

Ali to nije istina. Pitali smo Ured gradonačelnika da nam pošalje tu dozvolu, odnosno kažu kada je izdana. Odgovor nismo dobili ali smo dobili neslužbeno uvjeravanje kako postoji građevinska dozvola za olimpijski bazen a ne i za bazen skokova u vodu koji će se modulirati od školjke iz Splita, vaterpolskih dimenzija 33X25 metara.

Za taj bazen tek se radi projektna dokumentacija na osnovu kojeg će SC Višnjik tražiti građevinsku dozvolu. Hoće li stići do simboličnog datuma 1. travnja kojeg su uvjetovali talijanski proizvođači? I kako je moguće da se vaterpolo savezu do 30. studenog mora uplatiti dva milijuna kuna?

Puno je šumova oko te školjke iz Splita.