Zadarski bajkeri iz Moto kluba Beštija pozvali su sugrađane da se pridruže humanitarnoj akciji prikupljanja sredstava za mladog Vinjerčanina Karla Magaša, koji se već neko vrijeme bori s opakom bolešću.

Karlo Magaš hrabri je 15-godišnjak s tužnom životnom pričom. Njegove tinejdžerske radosti i svakodnevne zavrzlame naglo je krajem 2019. prekinula teška bolest, odnosno tumor kostiju. Prošao je kroz kemoterapije, a tijekom pokušaja povratka u normalu otkrivene su mu metastaze na plućima.

Bolest mu je dijagnosticirana u studenom 2019. godine, a mjesec dana kasnije započeo je s prvim ciklusom kemoterapija. U proljeće 2020. godine dok je provedena je resekcija tumora i ugrađena mu je endoproteza. Do listopada iste godine prošao je šesnaest ciklusa kemoterapija, a nakon toga i prolazio kroz redovite kontrole. Nakon 10 mjeseci pokušaja povratka u normalni svijet, na rutinskom pregledu Karlu su otkrivene su metastaze na plućima.

- Tada se odmah pristupilo operativnom uklanjanju i nakon oporavka se uključila opet kemoterapija, četiri udarne, a u veljači 2022. kreće s održavanjem kemoterapijama, kaže Karlova majka.

Karlo uzima i prirodni lijek za imunološki sustav koji mu se u moru isprobanih pokazao najdjelotvornijim. On u udarnoj dozi za košta 120 dana košta 42.000 kuna, a Karlo ga uzima već godinu dana. Uz to, liječi se na Zavodu za pedijatrijsku onkologiju i hematologiju „Mladen Ćepulić" u Klaićevoj u Zagrebu, a živi u Zadarskoj županiji i učestali odlasci u Zagreb jako su skupi. Također, obitelj planira imunoterapiju u Münchenu, koja bi trajala više godina - procjenjuju da će Karlu biti potrebne četiri takve terapije godišnje kroz pet godina.

Za sve ovo potrebna su im dodatna financijska sredstva jer si ovakav trošak jedna prosječna hrvatska obitelj ne može priuštiti. Pa se Karlo s roditeljima dosjetio inovativnog načina prikupljanja novca - osim što mu sredstva građani mogu donirati direktnom uplatom, mogu donirati i neku svoju stvar koju će Karlo prodati na aukciji na Facebook stranici „Svi uz Karlo Magaš".

Građani se mogu javiti direktno na broj mobitela, e-mail ili u inbox stranice.

- Hvala svima koji su do sada bili uz nas i pomogli nam, a isto tako hvala svima onima koji će to učiniti za Karla za nas, poručuje za kraj Karlova mama.

Uz Karla su i bajkeri Zadarske županije, koji će do sv. Nikole, kada će posjetiti Karla, zaprimati donacije.