Umjetnine iz Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti u Zagrebu, kojeg vodi Zadranin Branko Franceschi, pristigle su u Providurovu palaču.

Pristigao je i Gundulićev san Vlahe Bukovca, glavna slika izložbe "Jedan svijet", kako ju je nazvao kustos Franceschi. Sve umjetnine dočekivale su i evidentirale njegove pomoćnice, Zadranke Marija Kalmeta i Marta Radman iz Nacionalnog muzeja.

Ovih dana smo ih pitali kad će stići uvjeti za postavljanje najveće ikada izložbe u Zadru.

Samo su nam tajanstveno rekle, stići će. Pitali smo to i prošlog utorka Odjel za kultturu. Odgovor proslijeđen iz Ureda gradonačelnika dočekao nas je tek jutros.

- Uskoro tako u prostor Providurove pristižu postamenati za umjetnine za sve izložbene dvorane, fotelje za odmor posjetitelja za izložbene prostore Providurove palače, te stolovi i sjedalice za buduću kafeteriju. Također, kroz istu javnu nabavu nabavili smo i reflektore za izložbene dvorane Providurove palače.

Time smo kompletno osigurali sve preduvjete za održavanje svih vrsta izložbi u Providurovoj palači, ističe se u tom odgovoru na pitanje kako ćete opremiti izložbeni prostor kada se na natječaj nije nitko javio.

Iz gradske uprave najavili su skori natječaj nakon što je na otvaranju ponuda u rujnu prošle dvije od pet grupa za koje su se javili ponuđači.

- Ponovit će se javna nabava za građevinsko obrtničke radove kao i elektroinstalacija unutar same unutarnje kafeterije u Providurovoj palači. To što ih još nema, ne priječi održavanje kulturno - umjetničke djelatnosti i svih programa u Providurovoj palači, navodi se u njihovom odgovoru kojim se najavljuje kako se ovlaživač zraka spaja na sustav klime u samoj zgradi, a koji će biti potreban u budućnosti, za vrijeme suhih ljetnih klimatskih uvjeta, navode iz Odjela.

Izložba "Jedan svijet", koju će ministrica Nina Obuljen Koržinek otvoriti 22. prosinca na putu za Dubrovnik, trajat će dugo u Providurovoj palači.