Uz 17 milijuna kuna koliko se Zadarska županija zadužuje kao osnivač Medicinske škole za EU projekt, na skupštini koja je sazvana u utorak, od vijećnika će se tražiti suglasnost za kredite u ukupnom iznosu od 50 milijuna kuna, odnosno 6.6 milijuna eura.

Na proračunskoj skupštini, koja će biti u eurima, bit će vidljivo da Zadarska županija nema vlastitog novca s kojima bi sufinancirala projekte koji se već dugo vuku.

Za uređenje poslovne zgrade na adresi Ivana Mažuranića u koje trebaju preseliti županijske službe i sjedište Županije otpada najveći iznos od 4,2 milijuna eura.

Nakon što je Grad Zadar gradio azil 10-ak godina, to je prebačeno na Županiju koja je davno napravila prilaz a za gradnju samog azila u kojem mora biti podno grijanje kocka je pala na kredit od 1,08 milijuna eura.

Preko istog Odjela za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove za projektiranje Poljoprivredno edukacijskog centra u Zemuniku, odakle je i dožupan Šime Vicković, zaduženje će iznositi 0,6 milijuna eura. Država je još 2019. dodijelila zemljište na kojem još nije "niknuo" Centar s plastenicima. Na ledinu je ukazao vijećnik Ante Rubeša koji je pitao koliko je utrošeno novca da tamo pasu ovce.

Županija kao osnivač Opće bolnice mora sudjelovati u EU projektu Dnevne bolnice za koji će iznos od 50 milijuna kuna bespovratnih EU milijuna s obzirom na probijene rokove i sve probleme oko te građevine. Bit će to iznos od 740 tisuća eura.

Koliko će Dnevna bolnica stajati u konačnici, iz obrazloženja Odjela za zdravstvo nije baš jasno. Navodi se kako je financijskim planom za izvođenje radova u 2022. godini, iznos od 1.106.021,24 EUR (8.333.317,00 kn preračunato) trebao biti utrošen na dovršetak gradnje objekta u 2022. godini, dok se ostatak iznosa prebacuje i planiran je financijskim planom Opće bolnice Zadar za 2023. godinu u visini od 3.185.472,00 EUR (24.000.938,78 kn preračunato), od kojih bi se 746.033,04 eura financirao iz kredita Županije.

Oni taj kredit dižu na 10 godina kod Erste&Steiermarkische bank d.d. Rijeka s kamatom od skoro dva posto. U ponudi izabrane banke navodi se kako je ukupan trošak tog kredita za Zadarsku županiju još pet milijuna kuna za kamate i naknadu. Ponuda OTP banke nije bila pravilna jer se u ponudi navodi iznos kredita od 36, a ne 50 milijuna kuna koliko je tražila Županija.

Osim županijske skupštine i Vlada RH mora dati suglasnost Zadarskoj županiji na ovo do sada najveće ako ne i prvo zaduženje (osim za Kazalište lutaka).