Opća bolnica Zadar nabavila je za potrebe Odjela za gastroenterologiju endoskopski ultrazvučni uređaj FujiFiIlm Arietta 850 koji predstavlja „state of the art" tehnologiju medicinskih uređaja.

Uređaj posjeduje naprednu tehnologiju čak i za klasičnu funkcionalnost kao što je transabdominalni ultrazvuk te iznimnu kvalitetu dijagnostičke slike dobiva korištenjem sondi tzv. „Single Crystal" tehnologije izrade. Osim toga opremljen je i opcijama ShearWave elastografije i mjerenja, tkiva elastografije, te snimanje s upotrebom kontrastnih sredstava.

Prednosti endoskopskog uređaja su te što isti omogućava vrlo dobar prikaz stjenke probavne cijevi, gušterače, žučnih vodova i limfnih čvorova u pregledavanom području. Također se mogu prikazati neki dijelovi jetre, a često se može dobro prikazati i žučni mjehur.

Endoskopski ultrazvučni uređaj Arietta 850 prvi je instalirani endoskopski ultrazvučni uređaj premium klase i najnovije generacije u Republici Hrvatskoj.
Nabavkom ovog uređaja premium klase Opća bolnica Zadar omogućila je svojim pacijentima nastavak dijagnostičkih ultrazvučnih endoskopskih postupka na najvišoj razini.

Vrijednost nabave iznosi 2.172.500 kn, a ista je financirana iz decentraliziranih sredstava Bolnice.