Komunalno održavanje grada temeljna je uloga gradske uprave o čemu je na pitanja vijećnika na izvarednoj sjednici o rebalansu proračuna, referirao se resorni pročelnik Robertino Dujela.

 Dujela je  za govornicom Gradskog vijeća dao najave i za proračun 2023. godine s još neriješenim modelima kao što je modernizacija javne rasvjete.

Na upozorenje vijećnika da bi trebalo štedjeti javnoj rasvjetu u Ulici Stjepana Radića koja je zamijenjena, Dujela je kazao kako je ona u skladu s Pravilnikom. - Možemo je i gasiti ali to je led rasvjeta moderne tehnologije, štedi energiju, popustljivo će Dujela po struci dipl. inž elektrotehnike.  

On je najavio nužnost modernizaciju javne rasvjete kao što to rade drugi gradovi. Ali prema njihovim iskustvima, problem će biti u provedbi s obzirom da se kako je rekao Dujela, radi o procijeni vrijednosti od 50 milijun kuna.

- Nije jednostavno napraviti taj natječaj u obimu od 50 milijuna kuna kolika je procjena vrijednosti. Imamo 15 tisuća rasvjetnih tijela na području grada Zadra. Čekali smo na iskustva drugih gradova. Ni jedno ne upućuje na točan smjer kojim treba ići, naveo je pročelnik za komunalne djelatnosti.

 On je na upit vijećnika najavio i više novca Nasadima jer se povećava površina zelenih površina koje oni trebaju održavati.

U rebalansu proračuna to je pola milijuna kuna.

- U odnosu na 2017. godine dobit će cijelih 5.3 milijuna kuna za održavanje zelenih površina u predloženom proračunu za 2023., najavio je pročelnik te 300 tisuća kuna za posebno održavanje u Parku Vladimira Nazora.

Proračun je predan pa ćete svjedočiti mojim riječima, poručio im je Dujela. Pročelnik je u nastavku odgovora prosuo riječi birokratskog izričaja koje baš i ne odgovaraju politici održavanja plaža u Zadru.

- Komunalni odjel održava prirodne plaže. Ne možemo, laički rečeno, nasuti pijesak u more da bi vi mogli izuti cipele i bosa ući u more. Znam, vi tražite pješčane plaže, Zadar će biti grad pješčanih plaža. Ista se planira na području Kolovara koji je trenutno pod upravljanjem Obala i lučica. Nadam se da neće biti primjedbi Obali i lučicama nakon iduće sezone. Isti ulažu ogroman napor i sredstva u održavanje, govorio je Dujela i napomenuo kako se ne mogu već sada održavati plaže.

- Sve što uložimo u dohranu plaža, prosuli bi u vjetra. Zato čekamo 4. mjesec.  U toj stavci je ostavljeno  200 tisuća kuna koje ćemo prebaciti Čistoći. Taj iznos je bio  namijenjeno za izolirane slučajave nevremena ovog ljeta. Srećom se nije to dogodilo pa će ga Čistoća dobiti za održavanje plaža dogodine, dodao je pročelnik Dujela .

On je vijećnike podsjetio kako je obećao rješenje za ratne ruševine.

-  Na tom dijelu radi moj dio odjel na zaštiti okoliša, istaknuo je pročelnik Odjela za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša.

Prema riječima Dujele nije rješenje na uklanjanju već u pronalasku vlasnik i da oni sami uklone i održavaju česticu čistom. Moje rješenje i bili smo na tragu da se postavi skele sa zastorima kako bi barem vizualno uštedili taj prostor gdje postoje ruševine, otkrio je pročelnik Dujela i pozvao vijećnike neka ga zovu. Sve će se riješiti na komunalnom polju.