Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina jučer je u Splitu uručio ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava za energetsku obnovu višestambenih zgrada za 14 korisnika iz četiri dalmatinske županije (Splitsko-dalmatinska, Dubrovačko-neretvanska, Šibensko-kninska i Zadarska).

- Za energetsku obnovu višestambenih zgrada Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine osiguralo je 300 milijuna kuna bespovratnih sredstava u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Temeljem natječaja iz travnja ove godine donesene su odluke o financiranju za 93 višestambene zgrade te je dosad potpisano više od polovice ugovora od kojih se 20 odnosi na dalmatinske županije. Ukupna vrijednost tih 20 projekata iznosi gotovo 100 milijuna kuna, od čega bespovratna sredstva iznose 58,5 milijuna kuna", izjavio je ministar Paladina prilikom svečane dodjele, dodavši kako je Vlada usvojila zaključak kojim se osigurava gotovo milijardu kuna za energetsku obnovu i povećanje energetske učinkovitosti višestambenih zgrada i obiteljskih kuća do kraja iduće godine.
 
„U odnosu na ranije godine kada je za ovu namjenu u prosjeku bilo osigurano oko 200 milijuna kuna, ovim peterostruko većim iznosom, prema našim procjenama, energetski se može obnoviti 10.000 obiteljskih kuća i 300 višestambenih zgrada", dodao je ministar.

Dva ugovora u vrijednosti većoj od 8 milijuna kuna jučer su dodijeljena zadarskom upravitelju Nova Suha koji je, kao što smo već pisali, dobio bespovratna sredstva za energetsku obnovu višestambenih zgrada na adresi Ive Senjanina 2, 4, 6, 8, te Put Murvice 37 i 39.

Osim toga, ministar Paladina je također uručio 49 sporazuma o dodjeli računalne opreme za službenike gradova, općina i županijskih zavoda za prostorno uređenje za četiri dalmatinske županije. Na području ovih županija ukupno će se dodijeliti 174 sporazuma vrijednosti veće od 2,1 milijuna kuna. Cilj ovog projekta je opremiti odgovarajućom računalnom opremom službenike gradova i općina, kao i službenike županijskih Zavoda za prostorno uređenje, za potrebe rada u Informacijskom sustavu prostornog uređenja - ISPU.

Osim Zavoda za prostorno uređenje Zadarske županije sporazume o dodjeli računalne opreme jučer je dobilo 10 općina te jedan grad u Zadarskoj županiji: Općina Jasenice, Općina Pašman, Općina Poličnik, Općina Škabrnja, Općina Zemunik Donji, Grad Nin, Općina Posedarje, Općina Tkon, Općina Stankovci, Općina Kali, Općina Bibinje.